Meer ME'ers zonder pieper

GRONINGEN, 29 JAN. Vijf van de 25 politieregio's in Nederland hebben geen alarmeringsregeling voor de inzet van de Mobiele Eenheid (ME) op papier staan. Lang niet alle korpsen hebben semafoons om de manschappen te alarmeren. Dat blijkt uit een enquête die de ME-coördinator van het politiekorps in Groningen heeft gedaan.

De steekproef werd gehouden op verzoek van burgemeester Ouwerkerk naar aanleiding van de inzet van ME bij de rellen in de Groningse Oosterparkwijk. De eenheid had er in de nacht van 30 op 31 december tweeënhalf uur voor nodig om in de wijk te komen. De norm is anderhalf uur.

Volgens de ME-coördinator in Groningen bekijken diverse korpsen na de rellen in de Oosterparkwijk de manier waarop zij hun ME-pelotons alarmeren. Hij schrijft dat in een brief aan Ouwerkerk.

Een woordvoerder van de politie in Groningen bestrijdt dat uit de enquête blijkt dat een deel van de ME-pelotons in Nederland niet op tijd inzetbaar is. “Er is onderzocht of de korpsen een beschreven alarmeringsregeling hebben. De korpsen die nee zeggen, hebben wel een werkwijze”, zegt hij.

In schriftelijke vragen aan minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) vragen de Tweede-Kamerleden Van Heemst (PvdA) en Korthals (VVD) hoe het valt te verklaren dat in sommige regio's de ME'ers geen semafoons hebben. Zij vragen Dijkstal of deze wist van deze “gebrekkige oproepbaarheid”. (ANP)