Koninginnedag (2)

De voorzitter van de Bond van Oranjeverenigingen, J.C.M. Pommer, burgemeester van Ammerzoden, vindt de suggestie 'ongeloofwaardig' als zou Beatrix de festiviteiten op Koninginnedag onbenullig vinden: “Toen mensen uit onze achterban lazen dat de koningin de festiviteiten op Koninginnedag helemaal niet leuk zou vinden, waren sommigen teleurgesteld of beledigd. Er kwamen telefoontjes binnen: of ik dat gewoon over mijn kant liet gaan.

Maar van grootmeester Kist heb ik daarna te horen gekregen dat de koningin wel degelijk veel waardering heeft voor ons werk. “Ik heb steeds gezegd: er is een verschil tussen waardering en smaak. Ik denk dat zij het werk van alle Oranjeverenigingen waardeert, maar haar smaak is wat moderner dan de oude Oranjespelen. Haar smaak bevredigt zij met moderne dans. “De koningin heeft een goed gevoel voor wat er leeft in de Nederlandse samenleving, ze draagt het Nederlandse belang goed uit in het buitenland en ze heeft een uitstekende dossierkennis. Maar we moeten niet denken dat die vaardigheden van de koningin een kille manager hebben gemaakt. Ik heb ook meegemaakt hoe ze tijdens een werkbezoek in de provincie Utrecht een meisje ontmoette over wie ze tijdens de voorbereiding had gehoord dat haar pony erg ziek was. 'Hoe is het met Misty', vroeg ze het meisje. Ik ken de koningin als een warme en spontane vrouw.”