Kinderagenda

Film Festival

Zo'n 10 dagen duurt Film International, dat vandaag in Rotterdam begint en er worden wel 400 films gedraaid. Op 1 febr is er ook voor kinderen vanaf 8 jaar een filmfestival. Op het Kijk & Luisterfilmfestival dat om 10u30 begint en duurt tot 17u worden de hele dag korte en lange films gedraaid. Twee regisseurs, Tsui Hark en Conny de Vugt, vertellen over het maken van een film. Kinderen kunnen per film een recensie schrijven; drie schrijvers van de mooist geschreven besprekingen ontvangen na afloop een filmbon en een boek over films (voor alle andere kinderen is er een troostprijs). Zelf proberen een filmpje of een CD-rom maken kan ook: tussen 12u30 en 14u15 is het Medialab in de Pathébioscoop speciaal voor kinderen gereserveerd en vertellen mensen van IJsfontein hoe je dat moet doen.

*Kijk & Luister filmfestival in Zaal de Unie, Mauritsweg 34, Rotterdam voor kinderen vanaf 8 jaar van 10u30-17u op zo 1 febr. Kaarten à ƒ 17,50 voor kinderen en ƒ 32,50 voor volwassenen (er mag maar 1 volwassene per kind of gezin mee). Res bij het Filmfestival 010-2331400. Inl 010-2331401.

Viooldagen

57 Violisten hebben zich aangemeld voor de Iordens Viooldagen en allemaal hopen ze een Isabella van Keulen, Emmy Verhey of misschien wel zo'n gekke violist als Nigel Kennedy te worden. En al die vaders en moeders zitten toch een beetje stiekum te hopen dat hun kind ooit zo beroemd wordt. Op de Iordens Viooldagen in het Koninklijk Conservatorium in Den Haag wordt gespeeld door violisten van 10 t/m 12 jaar (A-categorie) en van 13 en 14 jaar (B-categorie). Inschrijven kan niet meer maar luisteren wel; de laatste openbare voorronde is op 31 jan vanaf 09u30 en het slotconcert 7 febr om 14u. Aan de net-niet-finalisten zal Theodora Geraets op za 7 febr om 10u een openbare les geven. De toegang tot de voorronde is gratis, het slotconcert kost ƒ 10.

*Openbare voorronde van de Iordens Viooldagen op za 31 jan vanaf 09u30 (gratis toegang), openbare les op za 7 febr om 10u en slotconcert op za 7 febr om 14u, toegang ƒ 10 in het Koninklijk Conservatorium, Juliana van Stolberglaan 1, Den Haag. Inl 070-3852870.

Winterkijkdoos

Je hebt aluminiumfolie, witte watjes, kleurpotloden, een schaar, een mes, lijm en doorzichtig papier nodig en natuurlijk ook een schoenendoos. Maar dan kan je met het Winterkijkdoos Pakket van het Frans Halsmuseum ook een hele mooie winterkijkdoos maken. Het leukste is om eerst in een boek of museum oude schilderijen te bekijken, waarop je ziet hoe er vroeger geschaatst werd, hoe een slee er uit zag en wat voor spelletjes er op het ijs gespeeld werden. In het pakket à ƒ 2,50 zitten tekeningen van landschappen en figuurtjes met strookjes, zodat je ze makkelijk in de doos kunt plakken.

*Winterkijkdoos-pakket te koop aan de balie van het Frans Hals Museum à ƒ 2,50, Grote Markt Haarlem. Inl 023-5164256

Sterrenkunde

In het Teylersmuseum staan sterrenkijkers die wel 200 jaar oud zijn, maar het trappetje naar het dak is zo gammel dat zelfs kinderen daar gemakkelijk door heen kunnen zakken. Maar gelukkig zijn er in het museum zelf ook planetaria te zien en wordt er op de kindermiddag op wo 4 febr verteld welke hemellichamen er samen met de aarde op de planetaria te ontdekken zijn. De meeste kinderen weten onder welk sterrenbeeld ze geboren zijn; wat ze meestal niet weten is welke sterren stonden er aan de hemel op de dag dat ze geboren werden en waar. De Grieken zagen vroeger allerlei figuren in al die sterren aan de hemel en zo zijn de 12 sterrenbeelden ontstaan. Op de kindermiddag mogen kinderen hun eigen sterrenbeeld tekenen met daarin met lichtgevende verf de sterren.

*Kindermiddag over sterrenkunde voor kinderen van 8 t/m 12 jaar op wo 4 febr van 14-16u in het Teyers Museum, Nauwe Appelsteeg 3, Haarlem. Kaarten AÀƒ 10 reserveren op 023-5319010.

Faxen en verhalen

Majid Choukri is toneelspeler, clown en verhalenverteller en op zo 1 febr vertelt hij in het PTT Museum Marokkaanse verhalen. In de 'Nachtmerrie van de tovernaar' verandert de tovennaar een aantal kinderen in vogelverschrikkers. Gelukkig vindt zijn vrouw een toverboek! Majid Choukri vertelt van 14 tot 14u20 en van 14u40 tot 15u. Op za 31 jan is er in het PTT-Museum van 14-16u ook een workshop faxen: maak zelf een faxtoestel en probeer een bericht door te faxen. En wo 4 febr kunnen kinderen op een workshop Muziek zelf muziekinstrumenten maken en optreden in het museum.

*Workshop faxen op za 31 jan en Muziek op wo 4 febr van 14-16u voor kinderen van 8 t/m 12 jaar in het PTT Museum, Zeestraat 82, Den Haag. Kosten workshop ƒ 6 res bij de receptie 070-3307500. De Marokkaanse verhalen zijn gratis op vertoon van een toegangskaartje. Res ook 070-3307500. Toegangsprijzen kinderen 4 t/m 15 jaar ƒ 4, daarboven ƒ 5.

Tv-masterclasses

Hoe speel je overtuigend dat je een slecht mens bent? Hoe ga je met iemand op de vuist? Hoe arresteer je een boef in het donker? In de serie VPRO-masterclasses met allerlei bekende acteurs en actrices van de televisie wordt dat uitgelegd. In elke aflevering ontmoet een kind een acteur op de set van de productie, waar die op dit moment speelt. De serie begint op zo 1 febr om 10u op Ned 3, met Nelly Frijda, die vertelt hoe je een type als Ma Flodder moet neerzetten en over hoe je bijvoorbeeld moet schreeuwen en schelden met een dikke sigarenpeuk in je mond. Daarna volgen Carine Crutzen over drama (Oud Geld), Kenneth Herdigein over politieseries (Unit 13), Rijk de Gooyer over jeugdfilm (Madelief), Inge Ipenburg over soap (Goude Tijden, Slechte Tijden) en Willem Nijholt over musicals (Miss Saigon).

*Masterclasses Acteren op de VPRO-tv vanaf 1 febr 6 x wekelijks op zo 10u in Villa Achterwerk.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.