Hof verwerpt vonnissen tegen Turkse jongeren

ANKARA, 29 JAN. Het Hooggerechtshof in Ankara heeft gisteren de vonnissen tegen tien jongeren en een docent die waren veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van 2 tot 12,5 jaar voor lidmaatschap van het extreem-linkse DHKP/C, het Revolutionair Volksbevrijdingsfront, nietig verklaard.

Volgens het Turkse hof, dat de zaak terugverwees naar het veiligheidshof in Izmir, is er “onvoldoende onderzoek verricht”. Turkse activisten voor de rechten van de mens verklaarden zich gisteren verheugd over de uitspraak van het hof, omdat volgens hen nu duidelijk is dat bekentenissen die onder foltering zijn verkregen niet langer automatisch bewijskracht hebben. De rechtszaak tegen de jongeren wordt algemeen als 'een farce' omschreven, omdat de bewijslast vrijwel geheel bestaat uit de getuigenissen die de verdachten na tien dagen zwaar te zijn gemarteld ondertekenden.

Foto's van de Poolse fotograaf Leszek Sczaniecki zijn van 1 t/m 31 mrt te zien onder de titel 'Ontmoetingen in Polen 1992-1997' bij boekhandel Scheltema.