Hier & Daar

Jayne Mansfield

In 1957 bracht de Amerikaanse filmster Jayne Mansfield een bezoek aan Nederland. Ze bezocht een vliegdekschip, de redactie van De Telegraaf, kwam op tv bij Wim Sonneveld en verrichtte de aftrap bij een voetbalwedstrijd. Bij boekhandel Scheltema in Amsterdam zijn van 1 t/m 28 febr. foto's van de vedette te zien, samen met look-a-like portretten van de zangeres van de Gigantjes, Mieke Stemerdink, gemaakt door fotograaf Auke Bergsma.

*Mieke meets Jayne in Amsterdam, fotoproject. Trappengalerij Scheltema, Koningsplein 20, A'dam. Ma 13-18u, di/wo/vr 9u30-18u, do 9u30-21u, za 10-18u, zo 12-18u. Inl 010-4600450 en 020-5231411.

Museummarkt

Op zo 1 febr wordt de Haagse museummarkt gehouden: van 12-17u presenteren ruim twintig musea uit de Haagse regio zich in kramen in het Atrium van het stadhuis. Tevens zijn er muziek- en dansoptredens, modeshows en voordrachten. Voor kinderen zijn er schilder- en dichtwedstrijden, verkleedateliers en quizzen.

*Zo 1 febr. 12-17u, stadhuis Den Haag. Inl 070-3618857/47

Koninklijk glas

Ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van de koningin is in het Glasmuseum in Leerdam een kleine expositie over koninklijk glas en kristal ingericht. Te zien zijn o.a. serviezen die speciaal voor koninklijke families zijn gemaakt, zoals het servies van Gerard Muller dat het corps diplomatique in 1937 als huwelijkscadeau gaf aan prinses Juliana en prins Bernard. Ook het huwelijksservies van prinses Beatrix en prins Claus is te zien, alsmede het Gildeservies dat in alle Nederlandse ambassades ter wereld wordt gebruikt.

*Nat. Glasmuseum Leerdam, Lingedijk 28, Leerdam. T/m 30 mrt. Di t/m vr 10-17u, za/zo 13-17u. Entree volw ƒ 5, kinderen/CJP/65+ ƒ 2,50, MJK gratis. Inl 0345-612714

Doe-het-zelf

De Doe-het-zelf-school in Rotterdam houdt za 31 jan Open Huis. Er zijn die dag tal van demonstraties. De school verzorgt het hele jaar door cursussen, zoals stucadoren, karweitjes in huis, elektriciteit, klokken maken, meubelstofferen en fietsenmaken.

*Za 31 jan 11-16u. St. Doe-het-zelf-school, Schiekade 830, Rotterdam. Inl 010-4664333

Haven Harderwijk

In Harderwijk heeft zo 1 febr de jaarlijkse Nostalgische Havendag plaats. Bezoekers kunnen een kijkje nemen op twee klippers van de bruine vloot in de jachthaven. Aan de havenkade worden oude ambachten gedemonstreerd, zoals netten boeten, kuipen maken en vis roken. Ook is een rondleiding door het nabijgelegen Dolfinarium mogelijk.

*Zo 1 febr. v.a. 11u. Kaarten voor Havendag en rondleiding Dolfinarium te koop op de dag zelf bij eethuis De Haven van Harderwijk, Standboulevard Oost 3, tel 0341-467499

Gouden olijf

Zowel professionele en als amateurkoks kunnen meedingen naar De Gouden Olijf, die uitgereikt wordt voor het 'beste, meest fantasierijke of verrassende recept waarin olijfolie wordt gebruikt'. Deelnameformulieren voor De Gouden Olijfwedstrijd zijn aan te vragen bij het Olijf Informatiebureau en moeten voor 12 mrt worden ingezonden. Een jury met onder anderen Johannes van Dam en Piet Römer beoordeelt de inzendingen. Vijf finalisten moeten in april hun recept ten overstaan van de jury bereiden.

*Deelnameformulieren voor de Gouden Olijfwedstrijd: 020-6731233

Milieujutten

In de voorjaarsvakantie organiseren de NJHC-herbergen op Ameland, Terschelling en Texel een vakantiearrangement Milieujutten, waarbij deelnemers 's morgens de stranden ontdoen van zwerfvuil, 's middags het eiland verkennen en 's avonds kunnen kijken naar films, luisteren naar juttersverhalen of meegaan op een milieubewuste excursie.

*Voorjaarsvakantie, 22 t/m 28 febr. Kosten op basis van een week volpension, incl. fiets ƒ 360. Inl en res, NJHC-herberg Terschelling, tel 0562-442338