Duits gerucht drijft beurskoers Nedlloyd op

AMSTERDAM, 29 JAN. De Amsterdamse beurs kwam vanochtend nauwelijks in beweging. Een uitzondering vormde Nedlloyd, dat een gulden steeg naar aanleiding van geruchten uit Duitsland dat containerrederij P&O Nedlloyd de containerdivisie van Hapag Lloyd wil overnemen.

AMSTERDAM Op de Amsterdamse beurs viel vanochtend nauwelijks iets te beleven. Na het middaguur noteerde de beursgraadmeter AEX nagenoeg onveranderd op 948,80. Het Damrak liep in lijn met de meeste andere Europese beurzen. Londen en Frankfurt kwamen ook nauwelijks in beweging. Met een gemiddelde koerswinst van bijna een vol procent was Parijs een duidelijke uitzondering.

In Amsterdam waren er nauwelijks opvallende stijgers of dalers. Philips was een van de weinige hoofdfondsen die zich nog enigszins aan die trend wisten te onttrekken. Het elektronicaconcern boekte 2,90 winst op 136 gulden.

De voedingsmiddelenfondsen waren enigszins uit de gratie. CSM leverde 1,60 in op 103,50, Numico - het voormalige Nutricia - acht dubbeltjes op 66,60 en Unilever 1,70 gulden op 118,70.

Op de lokale markt ging Cindu International zeven gulden onderuit op 158 gulden. Het chemieconcern uit Uithoorn kondigde afgelopen maandag aan dat de NPM en Sofinim een belang van 85 procent in Cindu hebben verworven tegen een prijs per aandeel van 150 gulden. Maandag noteerde het fonds nog 197 gulden.

De Amerikaanse dollar heeft zich vanochtend op de Europese valutamarkten verder hersteld. In Amsterdam werd een koers genoteerd van 2,0390 gulden, ruim een halve cent meer dan de slotkoers van 2,0345 gisteren. De koersstijging wordt in verband gebracht met een versterking van de positie van de Amerikaanse president Clinton. Toen Clinton vorige week in opspraak raakte verloor de dollar in enkele dagen tijd ongeveer zeven cent. Maar met zijn State of the Union heeft Clinton zijn gezag weer weten op te vijzelen.

De koers van het pond sterling ging vanochtend omhoog van 3,3430 gulden tot 3,3490, ondanks uitspraken van president Eddie George van de Bank of England. Hij zei gisteren dat de centrale bank niet onverschillig kan zijn tegenover de problemen die de hoge koers van het pond veroorzaakt.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft gisteren opnieuw een aardige winst geboekt. De Dow Jones-index ging met 100,39 punten omhoog tot 7915,47. Dinsdag bedroeg de stijging al ruim 102 punten. Opnieuw waren het de winstcijfers uit het bedrijfsleven die de beleggers tot kopen aanzetten. Daar kwam bij dat president Clinton in zijn State of the Union een zeer positief beeld schetste van de Amerikaanse economie.

Verder maakten grote fondsen als Allied Signal, Coca-Cola en Mobil beter dan verwachte jaarcijfers bekend. Forse stijgingen werden ook geboekt bij aandelen in technologiefondsen, waarbij de fabrikanten van halfgeleiders het voortouw namen. Daarnaast stegen de farmaciefondsen fors in waarde.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio is vandaag hoger gesloten. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg met 40,76 punten (0,24 procent) tot 17.014,59. De meeste andere beurzen in het Verre Oosten waren gesloten wegens de viering van het Chinese nieuwjaar of het einde van de Ramadan, de islamitische vastenmaand.