Dopingonderzoek schaatstrainers

BERLIJN, 29 JAN. Twee vooraanstaande Duitse schaatstrainers staan volgens het weekblad Sport-Bild op een lijst van 36 coaches tegen wie een nader dopingonderzoek is ingesteld. Stephan Gneupel en Joachim Franke zouden schaatsers uit de vroegere DDR verboden middelen hebben toegediend. Beide coaches ontkennen onrechtmatig te hebben gehandeld. Ze zijn deze week naar Nagano vertrokken om Gunda Niemann en Claudia Pechstein te begeleiden bij de Spelen. (DPA)

VIII. Ruime invloed OVER DE politieke invloed van koningin Beatrix worden hier en daar wel wenkbrauwen gefronst. Soms is er ophef en er wordt wel eens wat gefluisterd. De koningin zou in 1996, bij haar staatsbezoek aan Zuid-Afrika, niet in gezelschap hebben willen verkeren van een Nederlandse ambassadeur die een wettige echtgenote in Nederland en een vriendin in Zuid-Afrika had. Op last van de koningin zou Nederland in 1996 een ambassade hebben geopend in Amman om redenen van koninklijke vriendschap met het Jordaanse vorstenhuis en niet om dwingende diplomatieke belangen te dienen. De subsidie van het Amsterdamse amateurgezelschap Toetssteen werd in de zomer 1996 ingetrokken omdat majesteit not amused zou zijn geweest met het stuk Emily, of het Geheim van Huis ten Bosch, waarin de koninklijke familie ten tonele werd gevoerd.