Bladen

AMERIKA

Het reisnummer 1998 van Amerika gaat over uitersten: een maand goedkoop reizen met de Greyhound voor 500 gulden, een luxueuze vijfdaagse treinreis dwars door Canada - 'een hoogst aangenaam hedonisme' - die begint met een Champagne-receptie, en een coast-to-coast fietstocht van 7000 kilometer over verlaten weggetjes langs de Transamericain Trail, een fietsroute uitgezet door de Adventure Cycling Association. Verder mooie foto's bij een wetenswaardig artikel over de stoom die in New York uit het wegdek komt en over het koloniale stadje Williamsburg. Een misser is de als redactioneel katern aangekondigde brochure Memphis & Mississippi van de betreffende bureaus voor toerisme.

*Amerika, ƒ 13,50

ELEGANCE

Ook de Elegance staat in het teken van reizen en komt met een uitgebreide, maar oppervlakkige reportage over de Filippijnen, over rijstterrassen, jeepneys (tot minibusjes omgebouwde legerjeeps), jazzclubs, koraalriffen, golfbanen en basketballende tieners en een gesprek met reisverhalenschrijfster Carolijn Visser. Culinair journalist Johannes van Dam mag niet alleen in Het Parool elke week twee pagina's vullen, maar heeft nu ook een rubriek in Elegance. In de eerste aflevering pleit hij in een aangename verhandeling voor de herwaardering van de knol.

*Elegance ƒ 9,95

MARIE CLAIRE

Het blad opent met een fotoreportage van een passiefestival van de Wodaabe, een nomadenvolk in Niger, waar de mannen verleidelijke dansen opvoeren en strijden om de titel 'mooiste en charmantste van het jaar'. Verder portretten van zelfbewuste, niet alledaagse vrouwen, zoals twee Nederlandse wetenschappers die genomineerd werden voor de Rubinstein Award, ingesteld om het werk van vrouwen te stimuleren en bekend te maken bij het grote publiek. En een schrijnend verhaal over vrouwelijke asielzoekers, wier vluchtmotieven (b.v. seksueel geweld) vaak niet worden erkend.

*Marie Claire, ƒ 8,50

TIP CULINAIR

Het specerijennummer van Tip brengt een keur aan recepten zoals Indiase curry's en gerechten uit Noord- en Zuid Afrika en geeft uitleg bij de verschillende kruiden - wat is het, waar komt het vandaan, hoe wordt het gebruikt en waar is het te koop? Opmerkelijk zijn nieuwe Hollandse gerechten waarin kruiden zijn verwerkt, zoals aardappel-knolselderijsoep met foelie, bietjes en cashewnoten. Na de alarmerende berichtgeving over de vleesindustrie (gekke koeien en varkens met pest) gaan veel mensen bewuster om met het consumeren van vlees en willen wel eens een dagje zonder. Tip helpt hen met een bijlage over de nieuwste culinaire trend: groente als hoofdgerecht.

*Tip Culinair, ƒ 7,95

EIGEN HUIS & INTERIEUR

Italiaans design is het thema van deze maand in Eigen Huis & Interieur. En wie Italiaans design zegt, komt al snel bij de steeds populairder wordende huishoudartikelen van Alessi. Daarom 26 persoonlijke, maar simpele vragen ('Waarvan gaat u uit uw dak?') aan en dito antwoorden ('Van die hele goede Franse witte wijn die bij mij in de koelkast ligt') van de ontwerper. Maar ook: de Milanese meubellijn Mastrangelo, een ode van zeven bewonderaars aan de Italiaanse ontwerper Achille Castiglioni ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag, vijf Italiaanse restaurants in Nederland en België en het huis van modeontwerper Romeo Gigli.

*Eigen Huis & Interieur, ƒ 7,95

QUOTE

Echte jongensonderwerpen in Quote deze maand: auto's en voetbal. De nieuwe rijken, onder wie Theo Heuft (directeur van Yab Yum), Emile Ratelband en René Froger snoeven over hun (jongens)droom van een auto: de Bentley. En drie voetbalvoorzitters van eredivisieclubs vertellen over hun liefde voor het spel en hoe zij voorzitter werden, maar hebben niet veel interessants te melden. Verder aandacht voor de Nederlandse scheepswerf Royal Huisman in Vollenhove die het grootste zeiljacht ter wereld bouwt voor de Amerikaanse miljardair Jim Clark, eigenaar van Netscape.

*Quote, ƒ 9,95

J/M

In J/M, maandblad voor ouders, een artikel over beugels. Wetenswaardigheden (hoeveel kost een beugel, soorten beugels en vergoedingen) worden afgewisseld met ervaringen van kinderen, zoals van de 11-jarige Maartje: “de volgende keer krijg ik een buitenboordbeugel en later waarschijnlijk ook slotjes op mijn tanden. Ik vind het wel spannend allemaal.” Regisseur en camerman Frans Bromet maakte een serie over opvoeden en vertelt met zijn vrouw Anita over de opvoeding in zijn eigen gezin: “We hebben gewoon ontzettend leuke kinderen.” En informatieve verhalen over hoogbegaafdheid, kinderen en rouw, het verplicht leuke dingen doen met de kinderen in het weekeinde en slaan als opvoedkundige correctie. Ouders vinden slaan slecht, maar ongeveer de helft van de Nederlandse ouders deelt wel eens een tik uit.

*J/M, ƒ 6,95