'Amsterdam onderschat probleem van GSD'

AMSTERDAM, 29 JAN. De financiële problemen met de automatisering van de sociale dienst van Amsterdam zijn veroorzaakt door een foute inschatting van het college van B en W. Het college heeft “door een gebrek aan inzicht” in een nieuw computersysteem ten onrechte gemeend de automatisering te moeten koppelen aan de reorganisatie van de dienst.

Dit constateert de Groningse hoogleraar bestuurlijke informatiekunde A. Bosman naar aanleiding van een onderzoek in opdracht van de gemeente naar de financiële problemen rond het project NUS (Nieuwe Uitkeringen Systeem) van de Sociale Dienst. De invoer van het automatiseringssysteem was in 1994 begroot op 43 miljoen gulden, maar is nu opgelopen tot 65 miljoen gulden. Een eerdere poging tot de invoer van het automatiseringssysteem liep vast op een ruzie tussen de sociale dienst en het gemeentelijk automatiseringsbedrijf GCEI. Het huidige college is volgens Bosman “indirect verantwoordelijk” omdat de beslissingen ten aanzien van het NUS al door een eerder college zijn genomen. Het huidige college heeft volgens de onderzoeker “adequaat” gereageerd. Wethouder Van der Aa (Sociale Zaken) heeft een ambtelijke werkgroep samengesteld die over de schouders van de directie meekijkt.

De sociale dienst van Amsterdam staat opnieuw aan de vooravond van een reorganisatie. Die moet van de dienst een klantgericht bedrijf maken met veel aandacht voor het aan het werk krijgen van de cliënten. Ook in deze reorganisatieplannen wordt de automatisering gelijktijdig ingevoerd met de reorganisatie. Directeur Denijs zei daarover voorheen in deze krant: “Ik weet, het is les 1 van elke management cursus: voer nooit twee grote veranderingen tegelijk door. Maar gezien de conditie waarin we verkeren hebben we geen keus.”