Alitalia maakt na jaren winst

ROME, 29 JAN. De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia heeft volgens managing director Domenico Cempella in 1997 zijn omzet zien stijgen met ruim zes procent en de bruto operationele winst met meer dan vijftig procent.

Cempella noemde deze cijfers gisteren in een gesprek met de commissie Transport van de Kamer van Afgevaardigden. Hij gaf geen absolute aantallen. De toegevoegde waarde is volgens Cempella met zeven procent gestegen.

Cempella onderstreepte dat het herstructureringsprogramma, de strategische alliantie met de KLM en de komende kapitaalsuitbreiding het vertrouwen in de maatschappij hebben hersteld. Met een verwijzing naar de koers van Alitalia op de beurs zei hij dat het bedrijf in maart 1996, toen het nog zwaar noodlijdend was, ongeveer 600 miljard lire (ruim 700 miljoen gulden) waard is. Deze maand is dat volgens Cempella gestegen naar “ongeveer vijf-zes biljoen lire, bijna het tienvoudige”. Maar daarbij heeft Cempella al de komende kapitaalsinjectie van twee biljoen lire meegerekend en is hij ervan uitgegaan dat de koers Alitalia bij die operatie stabiel zou blijven.

Op vragen van kamerleden die zijn gekozen in het district van het Romeinse vliegveld Fiumicino zei Cempella dat pas in april duidelijk zal worden hoeveel vluchten van Rome verplaatst zullen worden naar de nieuwe hub in het noorden van het land, Milaan-Malpensa.