Akkoord bankschuld Zuid-Korea

NEW YORK, 29 JAN. Zuid-Korea en dertien grote internationale banken hebben gisteren een akkoord bereikt over verlenging van de looptijd van kortlopende buitenlandse leningen voor een totaal van 24 miljard dollar. Dit hebben de banken gisteren in New York bekendgemaakt.

De Zuid-Koreaanse onderminister voor Financiën, Duck-Koo Chung, sprak gisteren na afloop van de besprekingen van een “essentiële stap” in de inspanningen van Zuid-Korea om de financiële crisis te boven te komen en de stabiliteit van de binnenlandse banksector te herstellen. Bestuurslid William Rhodes van de Amerikaanse Citibank, die de wekenlange onderhandelingen voorzat, noemde het akkoord een “beslissende stap” in het streven van Zuid-Korea terug te keren op de internationale kapitaalmarkten.

Zuid-Koreaanse banken kunnen nu kortlopende leningen die niet met handelstransacties te maken hebben, omwisselen in kredieten met looptijden van een, twee of drie jaar. Daarvoor gelden rentetarieven die respectievelijk 2,25, 2,50 en 2,75 procentpunt liggen boven Libor, het internationaal maatgevende tarief dat banken in Londen elkaar berekenen voor leningen van zes maanden. De Koreaanse regering staat garant voor de leningen.

Analisten waren ervan uitgegaan dat Seoul 4 procentpunt boven Libor zou moeten gaan betalen. Minister van Financiën, Lim Chang-yuel, sprak vanmorgen in Seoul van “de best mogelijke overeenkomst voor ons”. Volgens hem is de medewerking van de banken vooral te danken aan de snelle uitvoering van de economische maatregelen die het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) verlangde in ruil voor het vorige maand overeengekomen hulppakket van 57 miljard dollar. De crediteuren hebben ook een ander verzoek van Seoul ingewilligd door toe te staan dat de leningen eerder worden afgelost, zodra de credit ratings voor Zuid-Korea zijn verbeterd. Dit betekent dat Zuid-Korea op de internationale kapitaalmarkt tegen gunstiger voorwaarden kan lenen om daarmee de oude duurdere schulden af te lossen. Naar verluidt zou Seoul de komende maanden voor tien miljard dollar aan staatsobligaties willen uitgeven.

Volgens de Zuid-Koreaanse minister van Financiën Lim Chang-yuel zal het aandeel van kortlopende schulden in de totale buitenlandse schuld van Zuid-Korea (160 miljard dollar) door de nu gesloten overeenkomst omlaag gaan van 62 procent tot ongeveer 30 procent.

Dat zorgt voor een aanzienlijke verlichting van de liquiditeitsproblemen en verder herstel van het internationale vertrouwen in Zuid-Korea. Het akkoord maakt ook de weg vrij voor het versneld uitkeren van 8 miljard dollar aan bilaterale bijdragen in het onder regie van het IMF overeengekomen noodpakket.

De dertien westerse banken die het akkoord sloten, zijn naast Citibank, Bank of America, Chase Manhattan Bank, JP Morgan, Bank of Nova Scotia, HSBC Holdings, SBC Warburg-Dillon Read, Bank of Tokyo-Mitsubishi, Sanwa Bank, Deutsche Bank, Commerzbank, Westdeutsche Landesbank en Société Générale. (Reuters, AP, AFP)

Wielrennen