'Zionisten hebben Clinton in houdgreep'

JERUZALEM, 28 JAN. De Libanese premier Rafik Hariri ziet in het seksschandaal dat de Amerikaanse president Bill Clinton nu achtervolgt een doelbewuste actie van “de zionistische lobby die de machtigste president ter wereld in de houdgreep heeft”. Hij is niet de enige.

Veel Arabieren vermoeden een joodse samenzwering achter de Lewinsky-affaire. Zij geloven dat het niet toevallig is dat de affaire uitgerekend vorige week tot uitbarsting kwam, precies toen Clinton zowel de Israelische premier Netanyahu als de Palestijnse leider Arafat in het Witte Huis ontving. De joodse lobby in Amerika, schreef de Egyptische krant Al-Akbar al-Yoom gisteren in een commentaar op de voorpagina, wilde voorkomen dat de zoveelste ronde van de vredesbesprekingen al te nadrukkelijk in de pers zou komen. Volgens de krant is het geen toeval dat vooral Arafats bezoek aan het Witte Huis onopgemerkt is gebleven. De joodse lobby, “die altijd klaarstaat om zijn spierballen te gebruiken en de Amerikaanse politiek te dirigeren met geld, schandalen en de media”, zou Lewinsky's affaire met Clinton naar de pers hebben gelekt om Arafat en het “lijden van de Palestijnen” uit de krant te houden.

“Dat Clinton affaires heeft, is heel gewoon naar Amerikaanse begrippen”, zegt journalist Rifki Tahri, die erop wijst dat zowel Monica Lewinsky als Linda Tripp, die Lewinsky's bekentenis op de band vastlegde, joods zijn. “Dat het verhaal zo wordt opgeblazen, en al het andere nieuws naar de achtergrond drukt, vinden wij verdacht. Waarom niet twee weken geleden, of volgende week?”

Ook de Syria Times heeft de joodse lobby van een anti-Arabische samenzwering beschuldigd. En volgens Abdallah Awad van het Palestijnse dagblad Al-Ayyam greep de lobby in “omdat Bill Clinton op het punt stond Israel te dwingen troepen terug te trekken van de Westelijke Jordaanoever”.

Samenzweringstheorieën zijn niet nieuw in het Midden-Oosten. Meestal plaatsen ze de joodse lobby, de CIA of de Britse geheime dienst in de hoofdrol - machtige elites die ervoor zouden zorgen dat Arabieren, of moslims, altijd het onderspit delven. Zo geloven veel Arabieren dat de Britse koningin prinses Diana heeft laten vermoorden omdat zij op het punt stond met de Egyptische moslim Dodi al-Fayed te trouwen. De Mossad, de Israelische geheime dienst, zou de Arabieren met het aidsvirus hebben geïnfecteerd. De schietpartij in Luxor in november, die tientallen buitenlandse toeristen het leven kostte en Egypte van zijn belangrijkste bron van inkomsten beroofde, zou eveneens het werk zijn van de Mossad. Op dit schaakbord zou Monica Lewinsky slechts de zoveelste pion zijn die tegen de gefrustreerde Arabische natie wordt ingezet.