'Zielig ben ik niet, een whiplash was erger geweest'

Een zware knieblessure houdt hockeyinternational Bas Nieuwe Weme (25) voor de tweede keer langdurig langs de kant. “Alsof ik door een auto werd omvergereden.”

AMSTERDAM, 28 JAN. Met zijn hockeyloopbaan leek het voorgoed gedaan en bij vertrek uit Australië had Bas Nieuwe Weme daarom niets liever gedaan dan zijn stick een paar mijl de oceaan inslingeren. “Toen ik op die tafel in het ziekenhuis lag, dacht ik: het is voorbij. Ik kan beter piano gaan spelen.”

Anderhalve week geleden liep Nieuwe Weme een zware knieblessure op in de vijfde en voorlaatste oefeninterland met het Nederlands elftal in de testserie tegen Australië (3-3). Na een botsing met doelman Damon Diletti van het gastland scheurde de 25-jarige aanvoerder van landskampioen Amsterdam zowel de voorste kruisband als de binnenband van zijn linkerknie. Onderzoek in Sydney wees verder uit dat de botten in zijn boven- en onderbeen scheurtjes vertoonden.

De aanvaring staat Nieuwe Weme, pas op het laatste moment toegevoegd aan de nationale selectie, nog helder voor de geest. “Ik maakte me op voor een tip in na een pass van Eric Jazet. Nog voor ik de bal kon raken, leek het alsof ik werd omvergereden door een auto.” Zijn eerste gedachte toen hij weer opstond? “Niets aan de hand. Omdat ik niet kon geloven dat mijn kruisbanden weer aan flarden waren gescheurd.”

Drie jaar geleden scheurde de spits annex middenvelder in een competitieduel tegen Oranje Zwart al de voorste kruisband van zijn rechterknie. Vijftien maanden werkte Nieuwe Weme aan zijn herstel en bezocht hij vrijwel dagelijks de fysiotherapeut en het krachthonk. De finale van de play-offs bekeek hij vanuit een rolstoel.

Zover komt het ditmaal vermoedelijk niet. Nieuwe Weme hoopt op een snelle rentree. Een kijkoperatie moet vrijdag uitwijzen of de voorste kruisband wellicht nog intact is. “De kans bestaat dat de band is losgetrokken, met botsplinter en al. Het is een kleine kans, maar als het waar mocht blijken te zijn, denken de artsen dat het binnen twee maanden weer aangroeit.”

Het WK in Utrecht gaat, ongeacht de uitslag van de kijkoperatie, voorbij aan de 28-voudig international. Hetzelfde geldt voor het Europa-Cuptoernooi en de strijd om de landstitel. Bondscoach Roelant Oltmans stelde hem in het vliegtuig op weg naar Schiphol een WK-passepartout in het vooruitzicht, maar het is de vraag of Nieuwe Weme gebruik maakt van het aanbod. “Als ik dan nog op krukken loop, laat ik mijn gezicht zeker niet zien. Om steeds maar weer antwoord te moeten geven op de vraag 'Hoe gaat het?', dat zie ik niet zitten. Goedbedoeld allemaal, maar dan liever achter de tv.”

Ondanks alle tegenslag voelt Nieuwe Weme zich geen schlemiel. “Het heeft weinig zin om mezelf steeds maar weer af te vragen waarom en hoe. Daar schiet ik niets mee op.” Relativeren heeft de rechtenstudent inmiddels tot kunst verheven. “Zielig ben ik niet. Een whiplash was veel erger geweest. Bovendien heb ik nu volop tijd voor mijn studie.”

Over een voortijdig einde van zijn sportloopbaan bekommert Nieuwe Weme zich voorlopig niet. “Heb ik aan gedacht, maar dat gevoel is verdwenen. Het is me de vorige keer gelukt om terug te komen, dus waarom nu niet?” Al is de motivatie om te revalideren ditmaal beduidend minder groot, zo moet hij bekennen. “Nu heb ik een mooi rijtje staan: drie keer landskampioen, een keer de beker gewonnen en een keer de Champions Trophy. Dat kon ik de vorige keer niet zeggen.”