Whitbread-prijs voor dichter Ted Hughes

LONDEN, 28 JAN. De Britse dichter Ted Hughes (67) heeft gisteren de Whitbread-prijs, een belangrijke literaire onderscheiding, gekregen voor zijn herinterpretatie van tweeduizend jaar oude gedichten van Ovidius. Hughes was niet aanwezig op het diner waar de prijs (bijna 70.000 gulden) werd uitgereikt.

De jury koos zijn werk uit 255 inzendingen van proza en poëzie. Vorig jaar ging de prijs naar de Ierse Nobelprijswinnaar Seamus Heaney, een goede vriend van Hughes. Ted Hughes was getrouwd met de Amerikaanse dichteres Sylvia Plath, die in 1963 zelfmoord pleegde. Hij sprak nooit over haar dood, tot hij eerder deze maand in het nieuws kwam toen hij een reeks gepassioneerde liefdesgedichten aan zijn vroegere vrouw publiceerde. Het was zijn antwoord aan een groep literatoren die zijn stilzwijgen als hardvochtigheid hadden geïnterpreteerd. (Reuters)