Wall Street tilt koersen Damrak op met procent

AMSTERDAM, 28 JAN. Een koerswinst op Wall Street en een hogere dollarkoers hadden vanmorgen hun gebruikelijke uitwerking op het Damrak. De AEX-index stond rond het middaguur ruim een procent (10,2 punten) hoger op 949,69 punten. Cindu was een sterke daler.

AMSTERDAM Vanaf de opening, toen de AEX-index een plus van ruim 2 punten ten opzichte van gisteren noteerde, liep de koersen geleidelijk aan verder op. De koers van het aandeel Cindu is de afgelopen dagen in een duikvlucht gekomen, nadat twee investeerders maandag een groot pakket aandelen overnamen voor 150 gulden per aandeel.

Cindu noteerde op dat moment aan het Damrak 196 gulden. Cindu is aan de beurs overgewaardeerd, was de stelling van de NPM, één van de kopers. Woensdagmorgen duikelde Cindu verder van een slot van 175 gulden dinsdagmiddag naar 165 gulden rond de middag.

“ASML en Baan hebben ook vanmorgen weer de show gestolen”, meende een beursmakelaar. ASML steeg met 3,90 gulden op 138,60 gulden en automatiseerder Baan noteerde een winst van 1,60 gulden op 75,10 gulden. Ook Océ deed het goed met een winst van 6,30 gulden op 242,30 gulden. Nedlloyd herstelde zich na een verlies op dinsdag. Het transportconcern stond rond het middaguur op 41,50 gulden, een gulden boven het slot van dinsdag.

Verliezers waren er woensdagmorgen onder de hoofdfondsen nauwelijks aanwezig. De twee uitzonderingen waren Vendex International en Aegon. Het detailhandelsconcern boekte een verlies van negen dubbeltjes op 109 gulden en de verzekeraar stond na een klein verlies van twintig cent op 197,10 gulden.

President Clintons krachtige State of the Union miste zijn uitwerking op de valutamarkten niet. De Amerikaanse dollar zette zijn opmars in Amsterdam vanmorgen voort met een openingskoers van 2,0305 gulden. Gisteren kwam ook al een iets hogere slotkoers van 2,0125 gulden tot stand.

NEW YORK De aandelenkoersen op de effectenbeurs in New York zijn gisteren flink gestegen onder invloed van gunstige bedrijfsresultaten. Het Dow Jones-gemiddelde sloot met een winst van 102,13 punten (ruim 1,3 procent) op 7815,08. De verhouding tussen de aantallen hoger en lager sluitende fondsen bedroeg 17 tegen 11 bij een aanzienlijke omzet van 683 miljoen aandelen.

De goede stemming op de beurs kwam voor handelaren als een verrassing. Ze hadden erop gerekend dat beleggers de kat uit de boom zouden kijken in afwachting van verdere ontwikkelingen in het seksschandaal rond president Clinton en de aan het eind van de dag door de president uit te spreken State of the Union. Maar de kwartaalresultaten namen de schroom weg. Meevallende cijfers kwamen van onder meer Disney, Ford en Merck.

TOKIO Op de aandelenmarkt in Tokyo steeg het Nikkei-gemiddelde totdat winstnemingen hun tol eisten. De beursmeter sloot daardoor 7,79 punten lager op 16.973,83.

De viering van Chinees nieuwjaar en het naderende einde van de Ramadan, de islamistische vastenmaand, zorgden voor dunne handel in Azië. Diverse markten waren gesloten.