Verlies voor Boeing over 1997

SEATTLE, 28 JAN. De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft in het vierde kwartaal van 1997 èn over het gehele jaar verlies geleden. Dat is het gevolg van ernstige productieproblemen in het kielzog van een geforceerde productieuitbreiding en van lasten in verband met de overneming van concurrent McDonnell Douglas per 1 augustus vorig jaar.

Boeing had vorige week al laten weten een voorziening van 1,4 miljard dollar te treffen ten laste van het resultaat over het vierde kwartaal van 1997. Gisteren werd bekend dat het kwartaal daardoor een verlies opleverde van 498 miljoen dollar tegenover een nettowinst van 444 miljard dollar in dezelfde periode van 1996. De resultaten van McDonnell zijn hierin opgenomen. Boeing moest in het derde kwartaal al een voorziening van 1,6 miljard dollar treffen, omdat het concern de grote vraag naar vliegtuigen niet aankon. Boeing liet gisteren weten dat er voorlopig nog problemen blijven omdat het productieproces nog steeds niet soepel verloopt. Maar in de loop van dit jaar moet alles normaal worden. Over geheel 1997 leed Boeing een verlies van 178 miljoen dollar in vergelijking met een winst van 1,82 miljard dollar in 1996. De omzet groeide in het vierde kwartaal van 10 miljard tot 11,7 miljard dollar en over het hele jaar van 35,5 miljard tot 45,8 miljard dollar.