Twee kleine aanslagen in Baskenland

BILBAO, 28 JAN. In Baskenland zijn het afgelopen etmaal twee kleine bommen ontploft, waarbij geen gewonden vielen. Gisteravond beschadigde een kleine bom de bestelauto van een gemeenteraadslid van de conservatieve partij Partido Popular (PP) in Vitoria. Zijn zoon, die met de auto wilde wegrijden, kwam met de schrik vrij.

De bom volgde kort op het besluit van de PP in Baskenland een bankrekening open te stellen voor giften waarmee veiligheidsfunctionarissen kunnen worden gehuurd ter bescherming van PP-politici in het gebied. Het afgelopen jaar zijn met enige regelmaat PP-politici door de Baskische afscheidingsbeweging ETA vermoord. Een tweede kleine bom ontplofte vanmorgen bij een bankgewouw in San Sebastián. De politie vond de bom in een tas buiten het gebouw, na een telefonische waarschuwing.

Gisteren lichtte de Guardia Civil elf mensen van hun bed die verdacht worden van medeplichtigheid aan bomaanslagen door ETA. (Reuters)