Sri Lanka verplaatst festiviteiten

COLOMBO, 28 JAN. De zelfmoordaanslag van Tamil Tijgers, afgelopen zondag in de historische stad Kandy, krijgt grote gevolgen voor de viering volgende week van de vijftigste onafhankelijkheidsdag van Sri Lanka. Uit veiligheidsoverwegingen zullen de festiviteiten niet in de oude hoofdstad Kandy worden gehouden, maar in de huidige hoofdstad Colombo.

De Sri-Lankese regering heeft dat vanochtend bekendgemaakt. Afgelopen zondag nog verklaarde onderminister van Defensie, Anurudhha Ratwatte, dat de plannen voor de viering van de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië “onder geen enkele voorwaarde” zouden worden gewijzigd. De bewindsman besloot gisteren af te treden.

Bij de aanslag in Kandy, voor de poort van Dalada Maligawa, een van de belangrijkste Boeddhatempels ter wereld en Sri Lanka's heiligste plaats, verloren zestien mensen het leven, onder wie drie leden van het zelfmoordcommando. Ook de Britse kroonprins Charles is uitgenodigd voor de onafhankelijkheidsviering, maar een regeringwoordvoerster in Colombo kon vanochtend niet bevestigen of hij volgende week inderdaad komt.

De spanningen in Sri Lanka zijn de afgelopen dagen opgelopen, niet alleen door de komende festiviteiten, maar ook door de verkiezingen die morgen worden gehouden in Jaffna, de overwegend door Tamils bewoonde stad in het uiterste noorden. De Tamil Tijgers verzetten zich tegen die lokale verkiezingen, waarmee de Sri-Lankese regering wil aantonen dat een democratisch bestuur in Jaffna mogelijk is. Eerder deze week besloot de regering de LTTE (Liberation Tigers of Tamil Eelam) formeel te verbieden. Afgelopen nacht voerden Tamil Tijgers aanvallen uit op kampementen in het oosten van het land, waarbij ten minste zeven regeringssoldaten werden gedood. (Reuters)