Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over Mahatma Gandhi die vijftig jaar geleden werd vermoord. Hij ontwikkelde zijn theorie over lijdelijk verzet in Zuid-Afrika. Ook een gesprek met de burgemeester Zomerdijk van Ochten die een beslissing moet nemen over de terugkomst in het dorp van de jeugddelinquent Henkie. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Het Kamerdebat over de problemen tussen de procureurs-generaal en de minister van Justitie, de Groninger affaire met burgemeester Ouwerkerk en een reportage uit Washington over het seksschandaal van president Clinton. Ned.1, 20.23-20.57u.

Nova. Aandacht voor het debat in de gemeenteraad van Groningen over de positie van burgemeester Ouwerker, een reconstructie met Greta van Susteren van CNN over de affaire-Lewinsky in Amerika en het spoeddebat in de Tweede Kamer over de vertrouwenscrisis bij Justitie. Ned.3, 22.29-22.59u.

De kwestie. Hoogleraar samenlevingsopbouw Jan Willem Duyvendak praat over het actievoeren in Nederland. Is het actievoeren voorbij of maken ondergrondse groeperingen zich op voor een nieuwe golf van keiharde actie. RTL5, 22.45-23.15u.

DOCUMENTAIRES

Wat is nou...? Eerste van twee afleveringen over de vraag wat 'stappen' is met een cultureel antropoloog, een verpleegkundige, een popconcerten-bezoekster en een neurobiochemicus. Ned.3, 19.55-20.32u.

Dossier weerwerk. Serie over mensen die voor hun principes opkomen. In de aflevering van vanavond het gevecht van invalide turnster Kirsty Pieters tegen de Koninklijk Nederlandse Gymnastiek Bond. Ned.3, 21.01-21.26u.

Kaap de Goede Hoop. Serie portretten van mensen met o.a. Ellen Tijmens en Kirsten Kuiper die bij de Nationale Jongerenraad voor milieu-ontwikkeling werken en vinden dat de plannen voor de productie van zeppelins ten onrechte zijn afgeblazen. Ned.3, 21.27-21.52u.

ZOZ. Portret van Irma de Vries die op haar drieënzestigste jaar kleuterjuf werd. Inmiddels is ze 72 en mist haar werk nog iedere dag. Ned.1, 21.58-22.21u.

Under the sun. Documentaire over Japanse vrouwen die een leven leiden als man. Het zijn ware playboys die hordes vriendinnen aantrekken. Sommigen werken in nachtclubs. BBC2, 22.00-22.50

Het beste voor mijn kind. Zie tv-vooraf. Ned.1, 22.39-23.22u.

Prostitute. Serie waarin mensen uit de prostitutie praten over hun leven. Frank vertelt op welke wijze werk in de prostitutie flink wat stress kan opleveren. Hij beschrijft hoe hij zijn seksualiteit heeft leren accepteren en welk effect zijn werk heeft op zijn persoonlijke relaties. BBC1, 23.45-00.15u.

AMUSEMENT

Retourtje '60. Schrijfster en columniste Emma Brunt kijkt terug op de jaren zestig waarin zij zich profileerde als een eigenzinnig feministe en de radicaal-feministen verweet geen kritiek te kunnen accepteren. Ned.1, 23.37-0.12u.

MUZIEK

Sound on film. Animatiefilm gebaseerd op de memoires van de Roemeense componist en musicus Alex Balenscu. Hij had behoefte aan persoonlijke vrijheid en wilde zijn eigen muziek componeren. Ned.1, 22.21-22.39u.

KUNST

Laat op de avond na een korte wandeling. Dubbelportret van Deborah Harry en 'performing poet' Patti Smith. Harry, beter bekend onder de naam Blondie werd uitgeroepen tot sekssymbool van de new wave. Smith's tekeningen hangen tegenwoordig in de New-Yorkse topgalerie vn Robert Miller en publiceert regelmatig dichtbundels. Ned.3, 23.18-0.08u.

Stardust. Eerste van een dagelijkse serie over het Filmfestival in Rotterdam met een verslag van de belangrijkste gebeurtenissen, premières en gesprekken met gasten. Ned.3, 0.08-0.24u.

FILM

Rude Awakening (Aaron Russo & David Greenwalt, 1989, VS). Eendimensionele komedie waarin langharige hippies Cheech Marin en Eric Roberts na twintig jaar afwezigheid worden geconfronteerd met het moderne New York van yuppies, zure regen en ingekleurde zwart-wit-films. RTL5, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

Death and the Maiden (Roman Polanski, 1994, VS/Frankrijk/Engeland). Polanski's verfilming van het politiek-psychologische toneelstuk van de Chileen Ariel Dorfman (bij ons gespeeld door het Ro-theater) opende het Filmfestival Rotterdam van 1995 en werd zuinigjes ontvangen als een onwaarachtige thriller over een vrouw (Sigourney Weaver) die in een Zuidamerikaans land een man (Ben Kingsley) gijzelt in wie zij de arts meent te herkennen die haar vijftien jaar eerder martelde en verkrachtte. Belg.2, 20.30-22.10u.

Tremors (Ron Underwood, 1990, VS). Ongebruikelijke kruising van western, monster-griezelfilm en komedie. Reusachtige aardwormen bedreigen woestijnbewoners, onder wie Kevin Bacon en Fred Ward. Spectaculaire trucages. TV10, 21.30-23.05u.

The Party - Nature morte (Cynthia Beatt, 1991, Duitsland). Hoofdrol van Tilda ('Orlando') Swinton is voornaamste attractie van verslag van een feestje van een verveelde, naar opwinding hongerende echtgenote. Zwartwitfotografie van Elfi Mikesch brengt enige beweging in huiskamer vol minieme en poëtische mijmeringen. Duitsl.3-West, 23.15-0.45u., zwart-wit.

The Dream Team (Howard Zieff, 1989, VS). Klucht. Vier psychiatrische patiënten verdwalen per ongeluk in Manhattan. Aardig spel van Michael Keaton en Christopher Lloyd. BBC1, 0.15-2.00u.

. Záhrada / The Garden (Martin Sulík, 1995, Slowakije). Zie film-vooraf. Ned.3, 0.24-2.06u.

Das einfache Mädchen (Werner Jacobs, 1957, West-Duitsland). Schlagerfilm met Caterina Valente en Rudolf Prack. Speelt in filmmilieu. Morgen, Duitsl.2, 9.03-10.35u.