Psychiatrisch rapport: Belager van popzanger was niet in orde

ANTWERPEN, 28 JAN. Een 26-jarige vrouw uit Hellevoetsluis, die al vier jaar de Vlaamse zanger Koen Wauters volgt en lastigvalt, is ontoerekeningsvatbaar. Dit wordt gesteld in een psychiatrisch rapport dat gisteren is voorgelegd aan de rechtbank van Antwerpen in een proces tegen de vrouw.

De Nederlandse vrouw maakt volgens de zanger op hinderlijke wijze inbreuk op zijn privé-leven. Wauters heeft daarom een straatverbod geëist zodat het lastigvallen, het zogenoemde stalken, ophoudt. De Belgische officier van justitie heeft echter opname in een psychiatrische inrichting gevraagd. De rechter doet binnenkort uitspraak over de rechterlijke maatregelen tegen de vrouw.

De vrouw was ervan overtuigd dat Wauters, zanger van de Belgische popgroep Clouseau, verliefd op haar was. Omdat zij het verlies van haar moeder niet kon verwerken, stortte zij zich volledig op het verwezenlijken van haar 'onmogelijke droom'. Zij heeft zich onlangs onder behandeling laten stellen wegens psychische problemen.

De rijkswacht pakte vorig jaar november de stalker op in Wauters' tuin in Zoersel en hield haar enige tijd vast. Zij had toen een ruit van de villa ingeslagen om haar idool te kunnen benaderen. Eerder had de vrouw ingebroken en Wauters onder de douche verrast.

De politie kan weinig doen tegen 'belagers', omdat stalking niet strafbaar is. Het enige wat slachtoffers kunnen eisen is een straatverbod. In de praktijk lost dat het probleem echter niet op. Justitie werkt aan een anti-stalkingswet die eind volgend jaar van kracht zou kunnen worden. Stalkers kunnen dan worden ingesloten wegens het langdurig lastigvallen van derden. De regeringscoalitie PvdA, VVD en D66 in de Tweede Kamer pleitte in december vorig jaar voor een maximale straf van drie jaar.

In Nederland is de gitarist Harry Sacksioni het meest bekende voorbeeld van iemand die belaagd wordt door een stalker. Hij gaf 23 jaar geleden een vrouwelijke fan een handtekening en sindsdien komt hij niet meer van haar af. Maar niet alleen bekende mensen worden op die manier belaagd en lastig gevallen. Onder de mensen die voortdurend worden lastig gevallen zijn veel gescheiden vrouwen die door hun ex-man worden achtervolgd. Twee jaar geleden werd de Stichting Anti Stalking (SAS) opgericht. De stichting heeft nu 500 leden.