Olijfindustrie Spanje boos op Brussel

MADRID, 28 JAN. Spanje heeft frontaal en eensgezind de aanval ingezet tegen de plannen van de Europese commissaris voor Landbouw Franz Fischler voor de hervorming van de olijfoliesector. Nadat eerder de indruk was gewekt dat in belangrijke mate aan de Spaanse eisen tegemoet was gekomen, gaan de uiteindelijke saneringsplannen in tegen vrijwel alle belangen van de Spaanse olijfoliebranche.

Spanje, verreweg Europa's grootste producent van olijfolie, zette gisteren een zwaar diplomatiek offensief in tegen de uitgelekte plannen van Fischer. Minister van Buitenlandse Zaken Abel Matutes, die zijn “weerzin en verbazing” over de plannen uitsprak vroeg de bemiddeling van commissievoorzitter Santer in het dreigende conflict. Minister van Landbouw Loyala de Palacio verklaarde dat de saneringsplannen worden gezien als een testcase voor de manier waarop de Europese Unie in de toekomst met de mediterrane landbouw om wenst te springen.

De Palacio meent eveneens dat de plannen op geen enkele manier rekening houden met wat eerder door het Europese parlement in de kwestie is besloten.