Nieuwe onrust Java over prijsstijging

JAVA, 28 JAN. Op Java hebben zich gisteren opnieuw onlusten voorgedaan die verband houden met de economische crisis waarin Indonesië verkeert. In de steden Sarang en Kragan op het midden van Java bestormden tientallen inwoners winkels, nadat valse geruchten de ronde deden dat de winkeliers de prijs voor kerosine hadden verhoogd, zo hebben ooggetuigen verklaard.

Ongerustheid over prijsstijgingen voor voedsel en brandstof hebben de afgelopen weken al herhaalde malen geleid tot onrust. Eerder braken er ongeregeldheden uit in Oost-Java, waarbij honderden mensen aan het plunderen sloegen. De woede richt zich vooral op Chinese winkeliers die ervan worden beschuldigd de financiële crisis te gebruiken als excuus om de prijzen fors te verhogen. Maar bij de laatste incidenten in Sarang en Kragan zouden ook winkels van Javaanse eigenaars het doelwit zijn geweest. Volgens waarnemers is de prijs voor rijst, het basisvoedsel in Indonesië, de afgelopen weken op de vrije markt verdubbeld. De prijs voor bakolie is verdrievoudigd. Op sommige punten kunnen deze goederen nog voor de oude prijs worden gekocht, maar daar staan mensen vaak een dag in de rij. Het betreft verkooppunten van coöperaties waar de regering toezicht houdt op de prijzen.

De regering en het leger hebben herhaaldelijk gewaarschuwd streng te zullen optreden tegen woekeraars. Met spanning wordt uitgegeken naar de terugkeer van miljoenen Indonesische moslims, die dezer dagen het einde van de Ramadan in hun geboortedorp vieren. Velen zullen bij terugkeer constateren dat ze hun baan kwijt zijn. (AP)