Nettoresultaat van Ford stijgt met ruim de helft

DEARBORN, 28 JAN. Het Amerikaanse autoconcern Ford heeft in 1997 de nettowinst met meer dan de helft zien stijgen van 4,45 miljard dollar tot het recordbedrag van 6,92 miljard dollar. De omzet groeide van 147 miljard tot 154 miljard dollar. Over het vierde en laatste kwartaal steeg de winst van Ford, na General Motors de grootste automobielfabrikant van de VS, van 1,2 miljard tot 1,8 miljard dollar.

Ook dit resultaat, waarin de verkoop van Budget Rent a Car voor 204 miljoen dollar is meegenomen, betekent een record. De kwartaalomzet steeg van bijna 39 miljard tot 40 miljard dollar. “Een zeer goed jaar, waarin we al onze financiële doelstellingen hebben overschreden,” aldus topman Alex Trotman gisteren. Hij wees op het kostenreductieprogramma Ford 2000. Ook de aanpassing van het assortiment droeg bij aan de winstverbetering. De divisie zware vrachtwagens werd afgestoten. In Europa sloeg het verlies van 291 miljoen dollar om in 273 miljoen dollar winst. (ANP)