Nederland telt 1,3 mln pc's

LONDEN, 28 JAN. Internet en de mogelijkheden voor aftrek van de belastingen zijn de belangrijkste factoren die de snelle groei van pc-verkopen in Nederland ondersteunen. Het aantal pc's dat in het afgelopen jaar in Nederland werd verkocht steeg met 17 procent naar ruim 1,3 miljoen.

Dat heeft algemeen-directeur T. Pannekoek van Compaq gisteren gezegd. Compaq nam naar eigen zeggen van deze afzet ongeveer 25 procent voor zijn rekening. “Ik vraag me zelf wel eens af waar ze blijven”, aldus Pannekoek. “Er is in elk geval een enorme vervangingsvraag.” Volgens Pannekoek wil de consument in tegenstelling tot de zakelijke gebruiker (“die zoekt meer naar stabiliteit”) voortdurend het nieuwste van het nieuwste. “Internet is een belangrijke stuwende kracht”, aldus Pannekoek gisteren in de marge van een persconferentie waar Compaq een toelichting gaf op de overname van Digital.

Volgens Pannekoek zijn de aankopen van de bevolkingsgroepen vrouwen en senioren een belangrijke stimulans. Veel ouderen kopen volgens hem een pc uit angst om achter te blijven. “Ze weten er over het algemeen niet zo veel van, maar willen zich niet afsluiten van de buitenwereld.”