Ministerie aangepakt; Tokio: apart bureau voor banktoezicht

TOKIO, 28 JAN. De Japanse regeringspartijen hebben opnieuw een opsplitsing van het ministerie van Financiën voorgesteld, waarbij het bankentoezicht wordt weggehaald. Dit volgt op het aftreden vandaag van minister van Financiën Hiroshi Mitsuzuka na een corruptieschandaal op het ministerie.

Mitsuzuka nam ontslag wegens de arrestatie eerder deze week van twee inspecteurs van zijn ministerie. De twee worden verdacht van het doorspelen van vertrouwelijke informatie aan banken in ruil voor onder meer eet- en drinkgelagen. Premier Hashimoto zei vandaag nog voor het weekeinde een opvolger op Financiën te willen aanstellen.

Het schandaal heeft de positie van Financiën binnen het overheidsapparaat verzwakt. Vorige week kwam de regeringscoalitie overeen dat een nieuw bureau voor de controle van financiële instellingen “voorlopig” onder de hoede blijft van Financiën, maar dit staat nu weer ter discussie. Zo komt er opnieuw discussie over het overhevelen van alle taken die verband houden met de financiële sector van het ministerie naar het nieuwe bureau.

Alleen begrotingszaken en belastinginning zouden in dat scenario bij het ministerie achterblijven, iets waar Financiën zich juist met hand en tand tegen heeft verzet. De splitsingsvoorstellen waren ingegeven door eerdere schandalen bij banken en deel van de dereguleringsplannen van de overheid. Afsplitsing van de controle over de financiële sector zou de greep van Financiën op de economie sterk verzwakken.

“Het is tijd het aftreden van de minister te gebruiken voor een doorbraak in de hervormingen”, meent de Nihon Keizai Shinbun (Japans Economisch Dagblad) vandaag. Het nieuwe inspectiebureau moet in juli van start gaan. Het aftreden van Mitsuzuka heeft geen enkele invloed gehad op de behandeling vandaag van de aanvullende begroting voor dit jaar. Na zijn ontslag te hebben ingediend keek Mitsuzuka vanaf zijn zetel als gewoon Lagerhuislid toe bij de stemming in het parlement. In de aanvullende begroting zijn onder meer inbegrepen een belastingverlaging van 30 miljard gulden en het versneld uitvoeren van publieke werken ter grootte van zo'n 20 miljard gulden om de economie een extra impuls te geven. De voorstellen zullen uiterlijk volgende week door het Hogerhuis gaan.

In reactie op het gedrag van de ambtenaren - verhalen over bezoeken aan bordelen en casino's in het buitenland kwamen vandaag naar buiten - besloten de regeringspartijen vandaag een wetsvoorstel op te stellen aangaande gedragsnormen voor ambtenaren. Het getroffen departement van Financiën heeft vandaag in eigen huis alvast een afdeling opgezet die het gedrag van ambtenaren moet gaan controleren. Benoeming van de leden van de afdeling was de laatste daad van Mitsuzuka als minister vandaag.

Secretaris-generaal Koichi Kato van de Liberaal Democratische Partij stelde vandaag dat het ontslag van Mitsuzuka niet het laatste antwoord is op de vraag naar de verantwoordelijkheid voor het schandaal. Kato is na premier Hashimoto de tweede man binnen de regeringspartij.

    • Hans van der Lugt