Koploper Anand doet goede zaken in Wijk aan Zee

WIJK AAN ZEE, 28 JAN. Het was gisteren in het Hoogovenstoernooi een goede dag voor koploper Anand. Hij won van Nijboer, liep daardoor een halfje verder uit op de vreedzaam geworden Kramnik en zag twee andere achtervolgers, Polgar en Timman, door nederlagen in het grote peleton terugvallen. De man die het Timman aandeed was Shirov, en hij is nu de enige die Anand nog dicht op de hielen zit.

“Oom Jan leert zijn neefje schaken“, zei een journalist die de nazit van Anand en Nijboer had gevolgd. Dat was wel wat oneerbiedig en onrechtvaardig ten opzichte van Nijboer, maar het was inderdaad alsof Anand een college gaf over de aanval waarmee Nijboer hem te lijf was gegaan. Alle relevante partijen uit het verleden, de verbeteringen die Anand thuis had gevonden, de fijne pointes die hij nog tijdens de partij tegen Nijboer had opgemerkt, Anand schudde het allemaal uit zijn mouw en het had zo afgedrukt kunnen worden als een leerzaam artikel in een schaakblad onder de titel: 'Gevaarlijke witte aanvalspoging in de Siciliaanse Rouzervariant ontkracht.'

Hoe diep de openingsvoorbereiding tegenwoordig gaat bleek ook bij Shirov-Timman. Na een zet of twintig stond een eindspel van alleen koningen en torens op het bord. Dat eindspel had Shirov thuis al bestudeerd en hij had de conclusie getrokken dat hij met wit kleine winstkansen had zonder enig risico te lopen. Een paar zetten later maakte Timman een paar ernstige fouten. “Ik had remise in handen maar ik speelde op winst“, zei hij achteraf. Dat klinkt strijdlustig, maar echte winstkansen voor Timman waren in geen velden of wegen te bekennen geweest en in feite bedoelde Timman dat hij niet in de gaten had gehad dat hij nog steeds moest oppassen. En tegen het eind gaf hij de moed voortijdig op. Shirov was achteraf nog uren bezig om samen met Judit Polgar uit te zoeken of er ook na de beste verdediging van Timman een geforceerde winst voor hem zou zijn geweest.

Anatoli Karpov won zijn eerste partij. Judit Polgar had haar dame vroegtijdig op een dwaalspoor gezet en moest daarna met een ongeorganiseerde strijdmacht toezien hoe Karpov het ene na het andere pionnetje wegknabbelde. Hij kreeg er de prijs voor die iedere dag door het publiek wordt toegekend. Het is niet ongewoon dat iemand die lang in het hoekje heeft gezeten waar de klappen vallen vervolgens hartelijk beloond wordt voor een prestatie waar objectief gezien weinig bijzonders aan is. Het is wel ongewoon dat de geweldenaar Karpov nu in deze positie was.

Er valt nog een spannend slot te verwachten. Shirov, een half punt achter op Anand, heeft een iets lichter programma in de volgende twee rondes en zondag moeten ze in de laatste ronde tegen elkaar. Wit Nijboer-zwart Anand

1. e2-e4 c7-c5 2. Pg1-f3 d7-d6 3. d2-d4 c5xd4 4. Pf3xd4 Pg8-f6 5. Pb1-c3 Pb8-c6 6. Lc1-g5 e7-e6 7. Dd1-d2 Lf8-e7 8. 0-0-0 0-0 9. f2-f4 Pc6xd4 10. Dd2xd4 Dd8-a5 11. Kc1-b1 h7-h6 12. h2-h4 Tf8-d8 13. Lf1-e2 Lc8-d7 14. Dd4-e3 Volgens Anand had wit meteen 14. e5 moeten doen. 14...Ta8-c8 15. e4-e5 d6xe5 16. f4xe5 h6xg5 17. h4xg5

17...Tc8xc3 18. Le2-d3 Ook na 18. bxc3 Pd5 staat zwart gewonnen. 18...Tc3xd3 19. c2xd3 Pf6-g4 20. De3-h3 Pg4-h6 21. g5xh6 Da5xe5 22. Td1-e1 De5-g5 23. h6xg7 Dg5xg7 24. Te1-e3 Le7-g5 Met 24...e5 had zwart het zich veel makkelijker gemaakt, maar ook nu bleek zijn materieel voordeel in het vervolg ruim voldoende.