Kleine winststijging voor NUON

Het energiedistributiebedrijf NUON heeft afgelopen jaar 185 miljoen gulden winst gemaakt, vier miljoen meer dan het jaar ervoor. De omzet steeg met honderd miljoen naar 2,8 miljard gulden. Dit blijkt uit de jaarcijfers over 1997 die het bedrijf gisteren presenteerde. “Met dit resultaat kunnen we nog niet de vrije markt op.

De winstgevendheid is nog niet voldoende en de solvabiliteit nog te laag'', stelde T. Swelheim, voorzitter van de hoofddirectie van het distributiebedrijf voor Gelderland, Flevoland en Friesland.

Toch was hij tevreden over de ontwikkeling van de onderneming. “We hebben strategische bedrijven overgenomen, die echter vaak een slechte balanspositie hadden. Dat is slecht voor onze solvabiliteit.” De verhouding vreemd vermogen, eigen vermogen steeg 1 procentpunt naar 24 procent. Swelheim streeft naar 35 procent. “Toen NUON uit een fusie ontstond, is afgesproken dat we 40 procent zouden halen. Dertig à 35 procent moet op een vrije markt ook voldoende zijn.”

Der Trinker. Erwin Sommer heeft met zijn vrouw hun bedrijf door zware tijden heen weten te loodsen. Wanneer de zakelijke tegenslagen wederom de kop opsteken, wordt het Sommer te veel en neemt hij zijn toevlucht tot de drank. Zijn vrouw probeert hem vergeefs onder medische zorg te stellen. Duitsl.1, 20.15-21.55u.