Japanse ambtenaren getrakteerd op Wallen

TOKIO, 28 JAN. Ook de Amsterdamse Walletjes zijn bekend bij ambtenaren van het elitaire ministerie van Financiën in Tokio. De krant Yomiuri schrijft vandaag dat ambtenaren die naar Londen afreisden om de boeken te controleren van Japanse bankfilialen, ter plekke werden getrakteerd op een rondje golf op het Engelse platteland, een reisje langs middeleeuwse steden in Duitsland en afsluitend een bezoekje aan de Amsterdamse hoeren.

Bij Japanse bankfilialen in New York was het de gewoonte de controleurs uit Tokio zo snel mogelijk door te zenden naar Las Vegas, ook de kosten van het casino werden natuurlijk vergoed.

In Tokio zelf was de favoriete uitgaansgelegenheid van ambtenaren van Financiën een restaurant waar de serveersters geen slipje dragen onder de minirok. Jarenlang hebben bankfunctionarissen de ambtenaren maar al te graag hun pleziertje gegund en gul de rekening betaald.

Nu luchten ze plots in Japanse kranten hun hart over alles wat ze hebben moeten 'doorstaan' om van de ambtenaren de gewenste informatie los te krijgen.

Slachtoffers van al deze publiciteit rond het ministerie zijn twee jonge vrouwen van 23 en 19 jaar die de gewoonte hadden tijdens het werk met de billen bloot te gaan. De politie van Tokio besloot gisteren een inval in de bewuste zaak te doen en arresteerde beide werkneemsters wegens 'openlijke obsceniteit'. Naar verluidt verdienden de dames 10.000 tot 15.000 gulden per maand met hun bezigheden.

Het bewuste restaurant is alleen toegankelijk voor leden en hun gasten. Volgens de eigenaar telt de gelegenheid 1.200 leden die werken bij banken en effectenhuizen, ook buitenlandse bedrijven.

Prijs voor een vaststaand menu is 300 gulden per persoon, plus 150 gulden tip voor de dame die bereidwillig haar billen toont.