Israel: aanval Irak leidt tot vergelding

NEW YORK/ BAGDAD, 28 JAN. Israel heeft vandaag gewaarschuwd dat een Iraakse aanval zal leiden tot een zware vergeldingsactie. De waarschuwing, van een naaste adviseur van premier Netanyahu, David Bar-Ilan, volgt op een uitspraak van de chef-wapeninspecteur van de Verenigde Naties, Richard Butler, dat Irak over voldoende biologische wapens beschikt om de Israelische stad Tel Aviv “weg te vagen”.

Ook de Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft Jeruzalem gewaarschuwd dat Irak Scud-raketten met niet-conventionele ladingen op Israel kan afvuren, en wel in reactie op een Amerikaanse aanval op Irak, aldus de Israelische krant Yediot Ahronot. Mede naar aanleiding van deze informatie kwam vanmorgen het Israelische veiligheidskabinet in spoedzitting bijeen om “zich over de situatie te beraden”. Israelische specialisten met betrekking tot Irak zijn overigens van oordeel dat de Iraakse president Saddam Hussein slechts in uiterste nood zijn niet-conventionele wapens tegen Israel zal inzetten.

Butler kwam met zijn uitspraak in een vraaggesprek met de New York Times dat gisteren verscheen. Irak, aldus Butler, heeft raketten met een biologische lading die op mobiele lanceerinstallaties kunnen worden geladen. Sommige raketten “zijn erg primitief, maar ze werken”, zo zei Butler.

“Irak moet zonder twijfel weten dat het niets oplevert om Israel aan te vallen, en dat Israel alle noodzakelijke middelen heeft om zo'n aanval erg, erg gevaarlijk te maken voor Irak - veel gevaarlijker voor Irak dan voor Israel”, zo reageerde Bar-Ilan vanmorgen. De Israelische krant Ha'arets haalt vanmorgen gezaghebbende Westerse kringen (in de VS) aan volgens welke Irak nog 25 koppen met biologische wapens op Scuds kan plaatsen. Ook zou Irak nog over 50 chemische raketladingen beschikken.

Butlers uitspraak is overigens verkeerd gevallen in de Veiligheidsraad van de VN. Volgens de Franse voorzitter van de Veiligheidsraad, Alain Dejammet, hadden “verscheidene delegaties hun bezorgdheid geuit over artikelen in de pers die naar hun mening niet overeenkwamen met informatie die aan de Veiligheidsraad was verschaft” tijdens informeel beraad met Butlers wapencommissie.

Ook Irak reageerde boos. De regeringskrant Al-Jumhuriya schreef dat Butler met zijn uitspraak had beoogd de huidige bemiddelingsmissie van een Russische officiële afgezant in Irak te saboteren en de Verenigde Staten een voorwendsel te geven Irak aan te vallen. (Reuters, AFP, AP)