HTM gaat Vips in luxe, onopvallende wagens vervoeren

DEN HAAG, 28 JAN. De Haagsche Tramweg-Maatschappij (HTM) gaat luxe-vervoer voor het topsegment van het zakenleven aanbieden. Daartoe wordt een aparte onderneming met de naam Selected Services HTM opgericht. Over twee maanden kunnen managers, directeuren, diplomaten en bewindslieden de exclusieve auto's met speciaal getrainde chauffeurs inhuren.

Volgens R. van den Berg, projectleider van de nieuwe dienst, is er in Den Haag behoefte aan speciaal vervoer. “Er zijn nu taxibedrijven die even een chauffeur naar een speciale klant sturen, maar dat levert nog wel eens problemen op. Wij willen iets aparts aanbieden met chauffeurs die getraind zijn in veilig rijden, de etiquette kennen en de beveiliging van de klant in de gaten houden. De chauffeur zal geen plat Haags spreken, hooguit met een accentje”, aldus Van den Berg.

Selected Services heeft inmiddels twee auto's besteld (de Audi A8) die zullen worden ingericht met een fax, een telefoon, een leeslampje, climat control en een verstelbare achterbank. De donkergroene wagens moeten volgens Van den Berg “een onopvallende exclusieve uitstraling” hebben. Behalve het vervoer kan de HTM ook vliegtickets, hotelovernachtingen of diners regelen.

Volgens HTM komt het steeds vaker voor dat bedrijven of ministeries losse chauffeurs inhuren, omdat het te duur is steeds eigen chauffeurs in te zetten. “Sommige ministeries denken erover om het hebben van eigen chauffeurs af te schaffen. Wij kunnen misschien zo'n club in zijn geheel overnemen. Daarover zijn we nu met een aantal partijen in onderhandeling”, aldus Van den Berg.

Voor het vervoer per luxe wagen zal Selected Services HTM 185 gulden per uur gaan berekenen. Een ritje naar Schiphol gaat 360 gulden kosten.

Hoeveel mensen daadwerkelijk van de dienst gebruik zullen maken, is volgens Van den Berg nog moeilijk te zeggen.

De Haagse taxibedrijven zijn overigens niet gelukkig met het initiatief van de Haagse Tramweg-maatschappij. Zij vinden dat de HTM hiermee aan oneerlijke concurrentie gaat doen, omdat de maatschappij subsidie van de overheid krijgt.