Hillary Clinton ziet rechts complot

WASHINGTON, 28 JAN. Hillary Clinton wijt het seksschandaal waar haar man in verwikkeld is aan een “reusachtige rechtse samenzwering”. Onafhankelijke aanklager Kenneth Starr, die het onderzoek naar de president leidt, noemt die uitspraak “nonsens”.

De presidentsvrouw deed haar beschuldiging gisteren in een vraaggesprek op de Today Show van NBC. “Kijk eens naar de mensen die hierbij betrokken zijn. Die zijn ook elders opgedoken. Het grote verhaal dat hier ligt (...) is deze reusachtige rechtse samenzwering die tegen mijn man bestaat sinds hij aankondigde dat hij president wilde worden.”

Beschuldigingen dat de president een verhouding had met de voormalige stagiaire Monica Lewinsky en dat hij haar heeft aangespoord om onder ede te liegen, deed ze af als een poging om “het resultaat van twee verkiezingen ongedaan te maken”. “Bill en ik zijn beschuldigd van van alles, inclusief moord. Vanuit mijn perspectief maakt dit deel uit van een permanente politieke campagne.”

Hillary Clinton noemde Kenneth Starr een “politiek gemotiveerde aanklager” die “elk telefoongesprek dat we voeren onderzoekt, elke cheque die we ooit uitschreven, zoekend naar vuiligheid, getuigen intimiderend, hemel en aarde bewegend om mijn man maar in staat van beschuldiging te kunnen stellen”. Het zou volgens Hillary Clinton geen toeval zijn dat Starr toestemming kreeg zijn onderzoek naar Lewinsky uit te breiden van een college van drie rechters, waarvan de voorzitter is benoemd door de ultraconservatieve senatoren Jesse Helms en Lauch Faircloth. Ook televisie-evangelist Jerry Falwell zou deel uitmaken van de samenzwering.

Hillary Clinton zei dat ze woensdagochtend voor het eerst over de kwestie hoorde van haar man. Op de vraag of hij zijn relatie met Monica Lewinsky aan haar had beschreven, antwoordde ze: “We hebben heel lang gesproken.” Gevraagd of ze vindt dat een president kan aanblijven als bewezen is dat hij een buitenechtelijke verhouding heeft gehad en iemand heeft aangespoord meineed te plegen, zei ze alleen: “Dat zou een hele ernstige situatie zijn.” Maar Hillary Clinton toonde zich overtuigd dat “dit niet bewezen zal kunnen worden”. Ze zei dat de beste opstelling voor haar nu is: “Geduldig zijn, diep adem halen en uiteindelijk zal de waarheid dan naar buiten komen.”

In een schriftelijke reactie wees Starr de samenzweringstheorie van de first lady resoluut van de hand. “Ons huidige onderzoek begon toen we geloofwaardig bewijsmateriaal ontvingen van ernstige misdrijven.” Ultraconservatieve organisaties geloven dat de Clintons zich hebben ingelaten met drugshandel en dat ze de hand hebben gehad in de dood van de juridische adviseur van het Witte Huis Vincent Foster. Sommige conservatieve media hebben dergelijke geruchten verspreid, onder meer de kranten van Richard Mellon Scaife, een rijke zakenman die een leerstoel medefinanciert die is aangeboden aan Kenneth Starr. En de rechtszaak van Paula Jones wordt betaald door een conservatief christelijke organisatie, het Rutherford Institute.

Starr is een conservatieve Republikein, die zich echter niet met ultrarechtse marginale groepen heeft ingelaten. Het huidige schandaal is via The Washington Post, The Los Angeles Times en Newsweek in de wereld gekomen, die moeilijk gerekend kunnen worden tot een rechtse samenzwering.

Hillary Clinton is in tijden van crisis altijd voor haar man in de bres gesprongen. Zes jaar geleden redde ze Clintons kandidatuur in de Democratische voorverkiezingen in New Hampshire, toen berichten naar buiten kwamen dat Clinton twaalf jaar lang een buitenechtelijke verhouding had gehad. Het echtpaar Clinton verscheen toen op de televisie en Hillary sprak de inmiddels beroemde woorden: “Ik zit hier omdat ik van hem houd en hem respecteer.”

Niet bekend