Harde taal Pentagon; VS verhogen diplomatieke druk op Irak

WASHINGTON, 28 JAN. De Verenigde Staten ontplooien sinds gisteren een koortsachtige diplomatieke activiteit rond Irak en Washington bestookt Bagdad inmiddels met een salvo van harde, bijna oorlogszuchtige verklaringen.

Minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright begint vandaag aan een inderhaast georganiseerde rondreis langs hoofdsteden in Europa en het Midden-Oosten. Volgens een van haar ambtenaren gaat ze daar uitleggen “dat onze wil om een oplossing te vinden voor dit probleem - de bedreiging die uitgaat van de Iraakse weigering om wapeninspecteurs vrijelijk hun gang te laten gaan - van staal is”. Albright zal in Londen en Parijs de situatie rond Irak bespreken met haar Britse en Franse collega's en morgen, in Madrid, met haar Russische ambtgenoot, Jevgeni Primakov.

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Bill Richardson, zal later deze week een bezoek brengen aan de hoofdsteden van andere lidstaten van de Veiligheidsraad om deze aan te sporen tot een krachtig internationaal antwoord op de Iraakse weigerachtigheid. Hij zal met zijn delegatie bezoeken brengen aan Zweden, Zwitserland, Portugal, Kenia, Gabon, Gambia, Brazilië en Costa Rica. In het Zwitserse Davos zal hij ook spreken met de premier van Slovenië.

Beide diplomatieke reizen volgen op een reeks steeds oorlogszuchtigere verklaringen in Washington, die erop wijzen dat de VS de komende weken militaire actie zullen ondernemen tegen Irak als dat land de wapeninspecteurs van de VN in hun werk blijft hinderen. President Clinton voegde zijn Iraakse tegenspeler Saddam Hussein gisteren in zijn State of the Union, de jaarlijkse toespraak tot het voltallige Congres, op dreigende toon toe: “U kunt de wil van de wereld niet trotseren. U heeft al eerder massavernietigingswapens gebruikt. Wij zijn vastbesloten U te verhinderen ze opnieuw in te zetten.”

Het Pentagon legde er gisteren nog een schepje bovenop. Woordvoerder Kenneth Bacon zei dat Amerikaanse troepen in het geval van een militaire actie tegen Irak niet alleen locaties onder vuur zullen nemen waar zij chemische wapens vermoeden, maar ook de talrijke militaire eenheden die Saddam Hussein in het zadel houden. Mocht de Iraakse leider besluiten om terug te slaan met zijn veronderstelde arsenaal aan chemische en biologische wapens, zal het Amerikaanse antwoord “beslissend en vernietigend” zijn, aldus Bacon. Op de vraag of dit ook inzet van kernwapens inhoudt, antwoordde hij: “Ik denk niet dat we in dit opzicht iets hebben in- of uitgesloten”.

Bacon kondigde aan dat minister van Defensie William Cohen begin februari naar het Golfgebied zal reizen om daar een eventuele militaire actie te bespreken. Hij zal zich dan aansluiten bij de consultaties met bondgenoten in het gebied, die worden geleid door minister Albright. (AFP, Reuters)