Grote Belgische bankverzekeraar op komst na fusie

ROTTERDAM, 28 JAN. De Belgische Kredietbank, Cera en de verzekeringsmaatschappij ABB staan op het punt om te fuseren. De nieuwe combinatie zou na de Generale Bank de tweede financiële groep in België worden.

Volgens een Vlaamse krant, De Financieel Economische Tijd, is het akkoord al gesloten, maar een woordvoerder van de Kredietbank ontkende dit vanochtend. “Zover is het nog niet. Wij zijn nog steeds in gesprek. Erg lang zal het niet duren: in december hebben we gezegd dat er binnen twee maanden een uitkomst zou moeten zijn. Daar houden we ons aan.”

Na de overname van BBL door ING wordt de fusie de tweede grote herschikking in de Belgische bankenwereld in korte tijd. De Rabobank heeft eerder “oriënterende gesprekken” gevoerd over samenwerking met de Kredietbank. De Nederlandse banken streven al jaren naar de vorming van een tweede thuismarkt en de (nog versnipperde) Belgische bankensector biedt daartoe mogelijkheden.

De besprekingen over de fusie nemen als gevolg van de ingewikkelde financiële structuur al lange tijd in beslag. De Kredietbank is in handen van het beursgenoteerde Almanij, een Antwerpse holding met een beurswaarde van ruim 9 miljard gulden.

Cera en ABB zijn beide in handen van de coöperatieve Boerenbond die, zo is de verwachting, bij de fusie een belang in Almanij zal verwerven. De besprekingen worden bemoeilijkt door de verschillende kruisverbanden: verzekeraar ABB heeft flinke belangen in zowel Cera als in Almanij. Daar komt bij dat de coöperatieve bank Cera zich verzet tegen de fusie uit angst voor de overheersende invloed van de Kredietbank.

De vorming van de één na grootste financiële groep in België zal de druk op de Generale Bank verhogen om een partner te vinden. De Generale Bank heeft, net als ABN Amro, plannen om een bod te doen op de Franse staatsbank CIC. Ook circuleren al lange tijd geruchten over gesprekken tussen het Nederlands-Belgische Fortis en de Generale Bank.