Franse justitie doet inval bij oud-minister

PARIJS, 28 JAN. De Franse justitie heeft gisteren spectaculaire huiszoekingen gedaan in twee huizen en het advocatenkantoor van Roland Dumas, oud-minister van buitenlandse zaken onder president Mitterrand. Het onderzoek richt zich op Dumas' rol in een smeergeld-affaire.

Het gaat daarbij om de leverantie van fregatten aan Taiwan. Het was al langer bekend dat de in corruptie gespecialiseerde rechters van instructie Eva Joly en Laurence Vichnievsky geïnteresseerd waren in transacties die een vertrouwelinge van Dumas vele onverklaarde miljoenen heeft opgeleverd. De gelijktijdige huiszoekingen in Bordeaux en Parijs op klaarlichte dag, met tv-ploegen voor de deur, kan volgens Franse waarnemers er op wijzen dat de justitie bang was voor pressie van hogerhand om het onderzoek te beperken of te staken. Dumas (75) is als voorzitter van het Constitutionele Hof de op vier na hoogste personage in het Franse staatsbestel.

Een tweede mogelijkheid is dat de rechters vreesden voor het zoekraken van belangrijke documenten. Dat is in deze zaak eerder gebeurd, zelfs door inbraak in overheidsgebouwen. Roland Dumas weigerde commentaar maar kwam glimlachend naar buiten in de Parijse Rue de Bièvre, waar hij een appartement heeft, vlakbij de Mitterrands. In december heeft hij al gevraagd te worden gehoord voor een speciaal tribunaal dat staatslieden berecht.

De ingewikkelde affaire is aan het rollen gekomen in het kader van het langdurige strafrechtelijk onderzoek dat loopt tegen vroegere directeuren van de voormalige staatsoliemaatschappij Elf. Deze managers zouden vele miljoenen van het bedrijf hebben gestoken in dubieuze affaires, waar hun vrienden zo niet zij zelf beter van zijn geworden. In de loop van dat onderzoek kwam aan het licht dat sommige Franse ministers staatsmaatschappijen zoals Elf gebruikten voor financiële transacties die het daglicht niet konden verdragen. Zo kwam men ook op het spoor van de Taiwanese fregatten.

Roland Dumas, die minister van buitenlandse zaken was van 1984 tot 1986 en van 1988 tot 1993. Tijdens zijn bewind speelde een verzoek van Taiwan om fregatten te kopen bij Thomson-CSF. De Chinese Volksrepubliek verzette zich daar met hand en tand tegen. Hoewel deze en andere mogelijke orders uit Taiwan veel werk zouden opleveren maakt het Franse ministerie van buitenlandse zaken bezwaar: Peking zou dat nooit accepteren. Taiwan heeft desondanks zes fregatten kunnen bestellen - hoe is nooit opgehelderd. Volgens het dagblad Le Monde is de laatste deze week in alle stilte geleverd.

Hoewel geen verband is gesuggereerd tussen de opstelling van Dumas als minister en de leverantie aan Taiwan, schijnt de justitie te zijn gestuit op een door hem geopende bankrekening waarop aanzienlijke sommen geld zijn gestort door een met hem bevriende pr-functionaris. Deze vrouw heeft officieel de contacten tussen Elf en het ministerie behartigd.