Ex-officier doodseskader Argentinië vrijgelaten

BUENOS AIRES, 28 JAN. In Argentinië is de vroegere marine-officier Alfredo Astiz, alias de 'blonde engel des doods', gisteren vrijgelaten. Hij zat vast wegens overtreding van de krijgstucht. Op basis van een presidentieel decreet is hij in 1996 ontslagen uit de marine en heeft hij geen recht meer op pensioen.

Astiz, die ondanks zijn ontslag uit actieve dienst nog wel onder militaire tucht viel, veroorzaakte enige weken geleden grote opschudding met een vraaggesprek waarin hij als voormalig lid van een doodseskader de 'vuile oorlog' tegen links van de militaire dictatuur van 1976-1983 verdedigde en linkse journalisten en politici bedreigde. Astiz is door zijn opmerkingen een symbool geworden voor de militaire dictatuur. Zelfs de peronisten, die ervan worden beschuldigd de voormalige onderdrukkers de hand boven het hoofd te houden, hebben posters van Astiz laten drukken met de tekst 'spuug op hem'. (Reuters)