Directie ontkende toch; Leiding van radiostation wist van drug

BUSSUM, 28 JAN. De leiding van het commerciële popstation Radio 538 wist dat nieuwe abonnees van het tienermuziekblad 538 Newz 'partypillen' kregen als welkomstgeschenk.

Dat zeggen R. Diks en M. Tjho, respectievelijk de uitgever van het blad en de fabrikant van de legale maar omstreden Smart-X peppillen, herbal ecstasy, die hartproblemen kunnen geven.

Directeur E. de Zwart van Radio 538 ontkende vorige week tegenover deze krant te weten dat het welkomstgeschenk vier pillen bevatte. Het zou gaan om een zelfstandige actie van de uitgever van het blad, Magazine Makers in Bussum, waarvoor het station geen verantwoordelijkheid had. “Wij hebben het pakket nooit onder ogen gekregen”, aldus een afgelopen weekeind verstuurd persbericht van 538, dat de samenwerking met de uitgever inmiddels heeft opgezegd.

Tjho zegt echter vorig jaar rechtstreeks met het station onderhandeld te hebben over reclameboodschappen voor de Smart-X pillen op de zender en de website van 538 en daartoe monsters aan het station te hebben gestuurd. “Zij kunnen niet volhouden dat zij Smart-X niet kennen”, aldus Tjho, directeur van de Hilversumse smartdrugs-handel Mind You. Een 538-woordvoerder bevestigde vanochtend de contacten tussen Tjho en het station.

Tijdens de jongerenbeurs Megafestatie, vorig jaar juli in Utrecht, waren op de 538-stand affiches voor de pillen aangebracht, zegt Tjho. “Dj's droegen zelfs buisjes Smart-X om hun nek.”

Het station heeft vorig jaar ook reclameboodschappen voor het Smart-pakket voor abonnees op 538 Newz uitgezonden. In de zogeheten jingles, die uitdrukkelijk buiten de competentie van de uitgever vielen, prezen discjockey's van 538 het pakket aan, overigens zonder het woord 'pillen' te noemen. Het station autoriseerde in drie nummers van 538 Newz de plaatsing van een bon waarin het pakket werd aangeboden. “We zijn naïef geweest”, zegt uitgever Diks. “Maar het is schandalig dat De Zwart zijn handen nu in onschuld wast - zij delen de verantwoordelijkheid.”

De Zwart zei vanochtend vanaf zijn vakantieadres “mogelijk” wel te hebben geweten dat er pillen in het pakket zaten, maar niet dat die omstreden waren. “Wij zijn naïef geweest - als ik dit had geweten was het nooit gebeurd”, aldus De Zwart, die ontkende de pillen ooit gezien te hebben. Volgens hem is evenmin sprake geweest van een “zakelijk voorstel” van 538 aan Tjho. Hij dreigt met een schadeclaim.