DEC helpt Compaq aan nieuwe klanten

LONDEN, 28 JAN. Compaq zal in Nederland dankzij de overname van Digital Equipment Corporation (DEC) vooral nieuwe klanten werven bij de overheid, universiteiten, ziekenhuizen en industriële bedrijven. Dat zei gisteren algemeen directeur T. Pannekoek van Compaq Nederland. “Dat is een vakgebied waar wij niet en Digital wel sterk is vertegenwoordigd”, aldus Pannekoek. “Digital heeft bijvoorbeeld contracten met vrijwel alle Nederlandse ziekenhuizen.”

Hoe beide organisaties in Nederland zullen worden geïntegreerd en wat de overname betekent voor de 1300 Nederlandse werknemers van Digital kan Pannekoek nog niet aangeven. Mogelijk wordt Digitals pc-lijn in Nederland samengevoegd met die van Compaq. Pannekoek wilde niet vooruitlopen op een mogelijke integratie.

Het marktaandeel van Digital in Nederland ligt omstreeks 2,5 procent. “Men heeft een aantal jaren geleden aangekondigd de aanval in te zetten”, aldus Pannekoek. “De desktops [pc's die je op het bureau kunt zetten] liepen niet al te best”, aldus Pannekoek.

Op de markt voor servers, sterke computers die centraal staan in een netwerk, (gebaseerd op processoren van Intel) had Digital afgelopen jaar een aandeel van bijna 7 procent. Met de 49,2 procent die Compaq in 1997 behaalde ontstaat een zeer sterke marktpartij. In tegenstelling tot Compaq verkoopt Digital ook servers zonder Intelchips. Hoe sterk de positie van Digital op deze markt is kon Pannekoek gisteren niet zeggen.

Pannekoek deed zijn uitspraken in de marge van een persconferentie in Londen waar Compaq een toelichting gaf op de overname van Digital. Compaq-topman Pfeiffer verdedigde de agressieve groeistrategie van het concern. “Iedereen die niet actief op zoek gaat naar elementen die duiden op verandering krijgt het moeilijk”, aldus de 57-jarige Duitser.

De overname van Digital volgt ruim een half jaar na die van Tandem, producent van zware computers. Overnames worden nogal eens gedaan om te blijven groeien, maar Compaq groeit al met een duizelingwekkende snelheid. Daarvan getuigen de cijfers van de computerfabrikant al zonder dat die van Digital erin verwerkt zijn.

Compaq verkocht in 1997 mondiaal ruim 10 miljoen pc's, een toename met 42 procent. Zijn marktaandeel groeide van 10,4 naar 12,6 procent. Compaq schroefde zijn omzetdoelstelling vorig jaar op tot 50 miljard dollar. “Waarschijnlijk komen we hoger uit”, aldus Pfeiffer gisteren.

Nu al bezet Compaq als computerbedrijf een tweede positie achter IBM, dat een jaaromzet van 78,5 miljard dollar behaalt. Ook Hewlett-Packard is groter dan Compaq, maar behaalt een deel van zijn omzet in medische instrumenten. “Dat deel moet je er uit halen”, meent Pfeiffer. Dan zou Compaq groter zijn.

Pfeiffer herhaalde dat de zakelijke markt voor Compaq prioriteit heeft. “We hadden onze positie in dat deel van de markt zelf kunnen opbouwen”, zei hij. “In plaats daarvan hebben we gekozen voor een acquisitie.” De weinig enthousiaste reactie van beleggers bleek Pfeiffer nauwelijks te deren. Hij wees erop dat ook de overname van Tandem aanvankelijk een negatieve koersreactie tot gevolg had. Pfeiffer: “Pas toen duidelijk werd wat we met Tandem wilden gaan doen, werden beleggers enthousiast.”

Geständnis unter vier Augen (André Michel, 1954, West-Duitsland). Degelijke Krimi waarin journaliste Hildegard Knef ontdekt dat achter de door haar gezochte misdadiger mogelijk haar geliefde schuilgaat. Morgen, Duitsl.2, 9.03-10.35u., zwart-wit.