Crisis Indonesië kost DHV miljoen

AMERSFOORT, 28 JAN. De economische crisis waarmee Indonesië worstelt, heeft ingenieursbureau DHV Groep vorig jaar al een miljoen gulden winst gekost. De schade is ontstaan door het niet doorgaan of uitstel van opdrachten en de val van de roepia.

DHV had de munt niet afgedekt (dat is praktisch onmogelijk) maar er zijn wel voorzieningen getroffen. “Gelukkig hebben we ook veel uitgaven in roepia's”, aldus bestuursvoorzitter J. Huis in 't Veld bij de presentatie van de jaarcijfers.

Voor DHV is Indonesië relatief gezien van groot belang. Vorig jaar was van de omzet van 460 miljoen gulden 100 miljoen gulden afkomstig uit Azië. Belangrijkste landen waren China met 30 miljoen gulden en Indonesië met ruim 25 miljoen gulden. In Indonesië werken 300 van de 2600 werknemers. “De situatie baart ons daarom wel zorgen”, aldus bestuurslid R. Campen. DHV is er echter niet echt van ondersteboven. “Het is niet de eerste keer dat we met grote onrust in landen als China en Indonesië worden geconfronteerd. Er lopen overigens nog steeds opdrachten uit Indonesië binnen, vorige week zelfs nog.”

Ondanks de troebelen in Azië is 1997 voor DHV een goed jaar geweest. De nettowinst ging omhoog van 7,1 miljoen gulden naar 11 miljoen gulden. Het personeel ontvangt over 1997 3 miljoen gulden aan winstdeling.

DHV verwacht op grond van een gezonde werkvoorraad voor 1998 een omzetgroei van 5 tot 10 procent en een toeneming van de resultaten met ongeveer 20 procent. Een slag om de arm houdt het bestuur daarbij wel voor de invloed van de crisis in Azië.

De groep wil de komende jaren een sterke, rendabele groei bereiken, voor de helft op eigen kracht en voor de helft door overnemingen. Forse nadruk ligt op de versterking van de positie in Europa. Uiteindelijk wil DHV in meer landen een positie in de top-drie bereiken dan nu het geval is. Die positie bezit de groep nu al in Nederland (nummer drie na Heidemij en Grontmij) en Portugal. Een mogelijke kandidaat is Zuid-Afrika. (ANP)