Crisis Azië remt groei van toerisme

MADRID, 28 JAN. Het internationale toerisme heeft vorig jaar een nieuw recordniveau bereikt. Maar de groei nam ten opzichte van 1996 duidelijk af. Dat is vrijwel volledig toe te schrijven aan de financiële crisis in het Verre Oosten.

Volgens gisteren gepubliceerde cijfers van de Wereldorganisatie voor Toerisme nam het aantal mensen dat op vakantie ging naar het buitenland vorig jaar toe met 3,8 procent tot 616,6 miljoen. In 1996 was er een vooruitgang met 5,5 procent. In 1997 gingen de inkomsten uit toerisme omhoog met 3 procent tot 448,3 miljard dollar (ruim 900 miljard gulden) na een stijging met 7,8 procent in het voorgaande jaar. Het aantal buitenlandse toeristen in Oost-Azië en het gebied van de Stille Oceaan nam vorig jaar met slechts 1 procent toe. Door de financiële crisis en de muntdevaluaties gaan veel minder Aziaten in het buitenland, inclusief de eigen regio, op vakantie. In Europa bedroeg de groei 3,6 procent, in Noord- en Zuid-Amerika 5,8 procent. Frankrijk ontving met 66,8 miljoen de meeste buitenlandse toeristen, gevolgd door de VS met 49 miljoen en Spanje met 43,4 miljoen. De wereldorganisatie verwacht dat het toerisme in Europa veel baat zal hebben bij de invoering van de euro. (AFP)