Commissie begeleidt herstel doek Newman

AMSTERDAM, 28 JAN. Drie deskundigen gaan de restauratie van het beschadigde schilderij Cathedra van Barnett Newman begeleiden. Het zijn de Amerikaan Carol Mancusi-Ungari van de Menil Collection, Brydon Smith van de National Gallery uit Canada en IJsbrand Hummelen van het Instituut Collectie Nederland.

Een bezoeker van het Stedelijk Museum in Amsterdam vernielde het doek van Newman in november met een stanleymes. De instelling van de begeleidingscommissie van deskundigen volgt uit het protocol voor werken met een bijzondere betekenis. Dat werd opgesteld naar aanleiding van de perikelen die ontstonden bij de restauratie van het elf jaar geleden beschadigde Who's afraid of red, yellow and blue III, van dezelfde schilder. Dit werk werd door dezelfde man beschadigd. Het is voor het eerst dat het protocol in werking treedt.

Het Stedelijk besteedde de reparatie van Who's afraid destijds uit aan de Amerikaan Daniel Goldreyer. Na de aflevering bleek dat hij het grote, beschadigde vlak simpelweg had overgeschilderd. Het Gerechtelijk Laboratorium in Rijswijk werd erbij gehaald om de de zaak te onderzoeken. Cathedra wordt in eigen huis gerestaureerd door de restaurateurs Louise Wijnberg en Elisabeth Bracht van het Stedelijk Museum. De verzekering van het museum dekt de kosten. De verzekering staat garant staat voor een bedrag van 100 miljoen gulden per incident. (ANP)