Acties tegen allochtonen in Brabant

DEN BOSCH, 28 JAN. Na het pesten van agenten en homo's lijkt in een aantal Noord-Brabantse plaatsen het pesten van allochtonen als een nieuwe vorm van tijdverdrijf opgeld te doen.

In Waspik (gemeente Waalwijk) vluchtte een Somalische vrouw die zich bedreigd voelde door jongeren, die onder meer vuurwerk voor haar huis lieten ontploffen.

In Middelbeers ontving een gezin dat onderdak verleent aan twee kinderen van buitenlandse afkomst, brieven met racistische taal. Inmiddels is gebleken dat de afzender een familielid van het Nederlandse gastgezin is die een hekel zegt te hebben aan buitenlanders.

In een Bossche wijk verzetten bewoners zich vorige zomer tegen de komst van een Somalisch gezin, dat uiteindelijk van vestiging afzag. In een andere wijk in de Noord-Brabantse hoofdstad werd vermoedelijk het afgelopen weekeinde op twee huizen die bestemd zijn voor buitenlandse gezinnen de tekst “vol is vol” geschilderd. Burgemeester Rombouts van Den Bosch is verontwaardigd en vraagt een nauwkeurig rapport over deze gebeurtenis die men geheim had willen houden door de leuzen snel weg te halen.

In Werkendam is een Iraans gezin het doelwit van terreur. De Noord-Brabantse commissaris van de koningin, F. Houben, bezocht dit gezin als een bewijs dat het bestuur de zaak hoog opneemt. Houben: “Je kunt niet blijven zeggen dat dit incidenten zijn. De samenleving moet alert blijven en deze geweldsuitingen niet onder de grond schoffelen. Je moet erkennen dat het geweld door jongeren steeds meer toeneemt.”

Het Iraanse gezin heeft laten weten naar Amsterdam te willen verhuizen. Een 17-jarig meisje heeft bekend dat zij een van degenen was die bij het gezin een steen door de ruit hebben gegooid.

“Moe?”