Winst General Motors over 1997 fors omhoog

DETROIT, 27 JAN. General Motors (GM), het grootste autoconcern ter wereld, heeft vorig jaar een winst behaald van 6 miljard dollar tegen 4,7 miljard dollar in 1996. Vooral in het laatste kwartaal was er sprake van een sterke winststijging ten opzichte van het zelfde kwartaal in 1996: van 858 miljoen in het naar 1,5 miljard dollar. In het laatste kwartaal van 1996 werd echter gestaakt. De cijfers zijn exclusief bijzondere posten. De kwartaalomzet groeide van 35,9 miljard tot 39,5 miljard dollar, de jaaromzet van 145,4 miljard tot 153,8 miljard dollar.

Het resultaat over het vierde kwartaal was hoger dan analisten op Wallstreet hadden verwacht.

Een van de bijzonder posten vloeit voort uit de verkoop van Hughes Electronics, de divisie defensie-elektronica, aan Raytheon voor 10,1 miljard dollar. Hiertegenover stonden grote voorzieningen voor herstructurering. Topman John F. Smith was tevreden, maar er is volgens hem “nog wel meer te doen” om doelstellingen, waaronder een winstmarge van 5 procent, te bereiken.

Het concern leverde vorig jaar over de hele wereld 8,77 miljoen auto's af tegen 8,26 miljoen in 1995. Zowel in de VS als in Europa stegen de verkopen. In Europa ging echter, net als elders buiten de VS, het resultaat omlaag. GM schrijft de winstdaling in Europa toe aan hogere verkoop- en marketingkosten en de kosten van de invoering van een nieuw model van Saab, de Zweedse autobouwer waar GM voor de helft eigenaar van is. Het concern is al enige tijd bezig om maatregelen te nemen in Europa. (AP)