Van @ tot zwart gat

Furore: Internet Woordenboek (Sybex Uitgeverij, Soest 1997. ISBN 9041901744. ƒ 14,95) PC Webopedia: www.pcwebopedia.com Huub van der Pol: Internet en uitgeven (Uitgeverij Boekblad, Rotterdam 1997. ISBN 907486418x. ƒ 37,50)

“Internet is in. Iedereen heeft het erover. De kranten staan er bol van.”

Deze constatering staat op de achterflap van het Internet Woordenboek.

Omdat Internet in is, verschijnen er veel boeken die beginners een handje op weg moeten helpen bij de eerste schreden op de digitale snelweg. Ook veel tijdschriften realiseren zich dat ze niet bij hun lezerspubliek kunnen achterblijven. De afgelopen maanden hebben o.a. Elle, Kijk en Lover hun lezers van een Internetgids voorzien. Net als de vele boeken over Internet die uitkomen, zijn ook de gidsjes van wisselende kwaliteit. Elle en Lover richten zich vooral op de zoekende lezer, die nieuwsgierig is naar leuke sites. Kijk kwam met een woordenboekje op A6-formaat.

Wat Kijk in het klein heeft gedaan, doet het softwarehuis Furore in boekvorm. Furores Internet Woordenboek is een degelijk en compleet naslagwerk met meer dan tweeduizend begrippen en afkortingen. Wie pas op Internet zit, wordt met een stortvloed aan nieuwe raadselachtige termen geconfronteerd. Het begint al met het installeren van de inbelsoftware. De meeste Internetaanbieders vertellen wel dat je middels een PPP- of SLIP verbinding kunt inloggen, maar waar die afkortingen voor staan melden de handleidingen over het algemeen niet.

Van het @ tot het zwarte gat geeft het Internet Woordenboek uitleg over de vele (technische) begrippen die het Internetjargon kleuren. Het at-sign oftewel apenstaartje scheidt de gebruikersnaam van de domeinnaam in een e-mail adres. Zwart gat is de benaming voor de plaats waar e-mails blijven, die wel zijn verstuurd maar nooit op de plaats van bestemming aangekomen zijn.

Behalve woordverklaringen geeft het Internet Woordenboek een overzicht van de domeinnamen die in gebruik zijn. Handig als je via e-mail of een nieuwsgroep in gesprek raakt met iemand uit het buitenland, wat op het Net al snel gebeurt. Ook acroniemen en emoticons, tekens die voor non-verbale communicatie worden gebruikt, worden uitgelegd. LOL staat voor laughing out loud. Is het nog grappiger, dan kun je ROTFL gebruiken, rolling on the floor laughing. Een paar smiley's doen het altijd goed in een e-mail om aan te geven dat je woorden met een korrel zout genomen moeten worden: -))

Doordat veel begrippen naar elkaar verwijzen, zijn websites ook heel

geschikt voor woordenboeken. Een bijkomend voordeel is dat sites op elk gewenst moment geactualiseerd kunnen worden. De PC Webopedia is dan ook iets actueler dat het Internet Woordenboek. Een term als DirectX, de laatste tijd veel op cd-roms gebruikt, is wel in de PC Webopedia te vinden en nog niet in het Internet Woordenboek.

TelePC-redacteur Huub van der Pol veronderstelt in Internet en uitgeven dat zijn doelgroep, uitgevers die nog niet online zijn, helemaal niets van Internet weet. Van zijn 'nuttige tips en handreikingen over het opzetten van een Internet-dienst' zullen ze niet veel wijzer worden. De inleidende hoofdstukken over het ontstaan van het Internet zijn redelijk compleet, maar hebben met uitgeven op Internet weinig te maken. Ook de rest van het boek bestaat uit informatie, over het downloaden en installeren van software, het kiezen van een provider, bewegende plaatjes, die de beginnende uitgever op Internet niet verder zal helpen. Het hoofdstuk over uitgeven in het digitale tijdperk, waar het allemaal om zou moeten gaan, beslaat slechts zes oppervlakkige pagina's. Internet is in, maar niet iedereen weet waar hij het over heeft als hij erover schrijft.

    • Marie-José Klaver