Universal: tweede show in Nederland

NEW ORLEANS, 27 JAN. Universal Studio's, een van de grote film- en televisieproducenten uit Hollywood, wil in Nederland een tweede talkshow gaan maken. Ook over een film voor televisie of bioscoop is men in gesprek met een Nederlandse producent. Dat zegt Ned Nalle, president van de internationale tak van Universal, in een gesprek met deze krant. Op dit moment is Universal als enige Hollywood-studio producent van een Nederlands tv-programma: de praatshow 'Catherine', van Catherine Keyl, op RTL4.

Hollywood-studio's voelen zich gedwongen meer in Europa zelf te produceren omdat de exportmogelijkheden voor puur Amerikaanse programma's aan het afnemen zijn. Dat komt omdat er aanwijzingen zijn dat de Europese televisiekijker liever naar programma's kijkt die zich in de plaatselijke omgeving afspelen.

Vooralsnog laten de meeste studio's Nederland links liggen, wegens het kleine taalgebied, al bestaat er wel interesse: “Hopelijk beginnen we ook snel in Nederland”, zegt Michael Grindon, president van Columbia Tristar International Television, een andere 'major'. Concrete plannen zegt hij nog niet te hebben. In grotere Europese landen zoals Duitsland maakt Columbia - net als andere Amerikaanse studio's - al wel lokale programma's.

Al langer circuleren in de markt geruchten dat Columbia, samen met Disney en Warner Bros en het in Nederland actieve kabelbedrijf US West van plan is om in Nederland een betaalfilmkanaal op te zetten om de enige aanbieder in Canal+ concurrentie aan te doen. Dat wordt door Grindon ontkend. “Er komen altijd veel kabelexploitanten bij ons langs die van alles willen. Wij hebben geen plannen voor een betaalkanaal in Nederland.”

Niet bekend

Universal werd overigens via een omweg actief in Nederland. Het bedrijf nam producent Multimedia over, dat de talkshow Catherine reeds maakte, samen met Tévé Holland.