THE NIKKEI WEEKLY

Het aantal faillissementen in Japan is in 1997 gestegen met 12,5 procent tot 16.365 per jaar, het hoogste aantal sinds 1986. Daaronder waren 10 beursgenoteerde ondernemingen, het hoogste aantal sinds 1965, en op een na het hoogste sinds het eind van de Tweede Wereldoorlog. De aandelen van 37 ondernemingen zakten onder de grens van 100 yen. Dat alles is volgens The Nikkei Weekly een aanwijzing dat het allemaal nog erger zal worden. En het is onvermijdelijk dat de zwakkere ondernemingen het loodje zullen leggen in de concurrentiestrijd.

De bouwsector had met 4.785 faillissementen het grootste aandeel in deze ontwikkeling, en vertoonde ook de hoogste groei in faillissementen, i.c. 29 procent. Het zijn vooral de banken die roet in het eten gooiden van de ondernemingen die vorig jaar bankroet gingen. Het blad verwacht dat het aantal faillissementen dit jaar zal blijven groeien omdat de overheid nog meer zal gaan bezuinigen op publieke uitgaven, omdat de consument minder zal uitgeven, en omdat de banken nog minder zullen willen lenen dan vorig jaar.

Elektronicafabrikanten als Toshiba en NEC Corporation hebben de winstverwachtingen verlaagd, Toshiba van 95 tot 10 miljard en NEC Corp. van 80 tot 50 miljard. Anderen als Hitachi en Mitsubishi stellen investeringen uit, vooral die in de sector halfgeleiders, of sluiten fabrieken.

The Nikkei Weekly is een uitgave van de Nihon Keizai Shimbun en is verkrijgbaar in de kiosk. http://www2.gol.com/users/adams

    • Herman Frijlink