Servische 'Adolf': aanklacht verzinsel

DEN HAAG, 27 JAN. De Bosnische Serviër Goran JelisiEÉc, die wordt verdacht van onder meer volkerenmoord, heeft gisteren voor het tribunaal voor oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië zijn onschuld beleden aan alle misdaden die hem ten laste worden gelegd.

,Ik ben Goran JelisiEÉc, beter bekend als Adolf'', zo stelde de verdachte zich gisteren voor. 'Servische Adolf' werd donderdag door een Amerikaanse eenheid aangehouden in de stad Bijeljina. Hij wordt ervan verdacht tussen mei en juli 1992 bij de etnische zuiveringen in de stad Bro kamp Luka te hebben geleid, waar moslims en Kroaten werden samengedreven. Hij zou zich hebben schuldig gemaakt aan genocide, misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden, ten minste zestien moorden, marteling, mishandeling en plundering.

JelisiEÉc luisterde uiterlijk onbewogen toen de in totaal 77 aanklachten van de dagvaarding werden voorgelezen. Een klein deel (21) heeft betrekking op zijn oorlogskameraad Ranko EÉc, die nog op vrije voeten is. Enkele malen glimlachte JelisiEÉc alsof hem iets grappigs te binnen schoot. Dat gebeurde toen aanklacht 41 tot 43 werd voorgelezen, waarin wordt gesteld dat JelisiEÉc de Kroaat Stipo GlavoceviEÉc “die ten minste één oor was afgesneden en die overdekt was met bloed” zou hebben afgeranseld en geëxecuteerd, bij aanklacht 53 tot 55, waarin staat te lezen dat JelisiEÉc de broers Zejcir en Resad OsmiEÉc met een knuppel afranselde en met een legermes sneed, en bij aanklacht 77, het systematisch stelen van geld en horloges van de gedetineerden van kamp Luka.

JelisiEÉc stelde vervolgens dat het niet nodig was bij elke aanklacht apart 'niet schuldig' te pleiten. “Het zijn toch allemaal leugens en verzinsels.” Rechter Claude Jourda beval de verdachte gewoon de procedure te volgen.

De rechtszaak tegen JelisiEÉc kan waarschijnlijk eind maart of begin april beginnen. Openbaar aanklager Terree Bowers meent twee maanden nodig te hebben om zijn dertig tot veertig getuigen op te sporen. Van zijn kant stelde Igor PanteliEÉc, die de verdediging van JelisiEÉc leidt, dat de zaak “gezien de kwaliteit en de kwantiteit van het bewijsmateriaal” wat hem betreft “morgen kan beginnen”. Hij is van plan ongeveer vijftig getuigen à decharge op te roepen. PanteliEÉc zei achteraf dat hij een zeer sterke zaak heeft.