Sanerend AT&T schrapt meer dan 15.000 banen

NEW YORK, 27 JAN. In het kader van forse bezuinigingen gaat het Amerikaanse telecomconcern AT&T in twee jaar tijd 15.000 à 18.000 banen schrappen. Dat is ruim tien procent van het totale personeelsbestand. Verder zal het salaris van de directie dit jaar worden bevroren en krijgt elk directielid het verzoek om voor 450.000 dollar aan aandelen AT&T te kopen.

De top van de telecomgigant maakte de maatregelen gisteren bekend. Eerder op dag werd bekend dat de winst van het concern over het gehele jaar is gedaald.

Voor de banenvermindering en andere voorzieningen trekt AT&T over de eerste helft van dit jaar tussen de 800 miljoen en 1,2 miljard dollar uit. De kosten moeten dit jaar in totaal met 1,6 miljard dollar omlaag. In twee jaar moet een kostendaling van 3,5 miljard dollar zijn bereikt.

Het merendeel van de te schrappen banen verdwijnt via een vrijwillige vertrekregeling, waarvan volgens AT&T ruim 10.000 mensen gebruik zullen maken. Het restant van de banen kan verdwijnen door tijdelijke arbeidscontracten niet te verlengen. Op het ogenblik werken er ongeveer 130.000 mensen bij AT&T.

Ook in de top van het bedrijf zal worden gesneden. Zo zal een kwart van de 450 banen in het topmanagment de komende drie jaar verdwijnen. Analisten vonden al langer dat de top bij AT&T veel te zwaar was. Tevens zullen minder consultants van buiten worden ingehuurd.

Kortgeleden verklaarde de nieuwe topman Michael Armstrong dat er een ingrijpende bezuinigingsoperatie op komst was. De kosten liggen op 29 procent van de omzet en die moeten in twee jaar tijd naar 22 procent, het gemiddelde voor de branche. “Anders straft de markt ons voor elke maand dat we dat niet bereiken”, aldus Armstrong. “Ik ben zelden zo'n kostenstructuur tegengekomen”. Armstrong volgde per november vorig jaar Robert Allen op als topman van AT&T. Sinds vorig jaar een nieuwe telecomwet is aangenomen, wordt algemeen een verdere verscherping van de concurrentie verwacht.

Behalve de nu aangekondigde bezuinigingen heeft Armstrong ook plannen aangekondigd die tot een hogere omzet moeten leiden. De uitbreiding van het glasvezelnetwerk in de Verenigde Staten - ten behoeve van nieuwe toepassingen - wordt geïntensiveerd, terwijl ook de Internetdiensten worden uitgebreid.

Het concern maakte gisteren bekend dat de winst vorig jaar is gedaald van 5,57 tot 4,47 miljard dollar bij een omzet die toenam van 50,6 miljard tot 51,3 miljard dollar. In het laatste kwartaal van vorig jaar steeg de winst van 1,25 miljard tot 1,33 miljard dollar. De kwartaalomzet was met 12,9 miljard dollar vrijwel onveranderd. (AFP, KRF)