Rusland wil geen geweld tegen Irak

BAGDAD/WASHINGTON, 27 JAN. Rusland heeft gisteren onderstreept gebruik van geweld tegen Irak, waarop in Washington wordt gezinspeeld, als onaanvaardbaar te beschouwen. Een speciale Russische vertegenwoordiger is intussen naar Bagdad onderweg met voorstellen om de jongste confrontatie tussen Irak en de Verenigde Naties over de ontmanteling van de Iraakse massavernietigingswapens op te lossen. Maar een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde gisteren dat “we snel door het diplomatieke touw heenraken”.

“Alle scenario's die voorzien in het gebruik van geweld (tegen Irak) zijn onaanvaardbaar en contraproductief”, liet het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren weten. Ook de Arabische Liga, Egypte en Soedan spraken zich uit tegen gebruik van geweld om Irak te dwingen met de wapeninspecteurs van de VN samen te werken. De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Abdel Meguid, zei dat een aanval op doelen in Irak “meer problemen zal opleveren dan oplossen”.

Iraakse kranten waarschuwden vandaag dat een aanval op Irak de Amerikaanse betrekkingen met de Arabische wereld kan “vernietigen”. Babel, de krant van Saddam Husseins oudste zoon, Uday, voegde eraan toe dat de Amerikanen moeite zouden hebben om doelen te vinden voor zo'n aanval. Het leger “wordt over het hele land verspreid voor zo'n aanval begint”, aldus Babil. En plaatsen waar Irak volgens de VN en de VS massavernietigingswapens verbergt, “bestaan niet”.

Een Iraakse regeringswoordvoerder onderstreepte gisteren nog eens Bagdads vastbeslotenheid in de huidige crisis. Hij zei dat Irak “de vernederingen” niet langer kan tolereren van de zijde van de wapeninspecteurs van de VN, die zich zouden gedragen “als in een bezet land”. (Reuters, AP)