Recordovername in computerbranche

ROTTERDAM, 27 JAN. Compaq, de grootste pc-fabrikant ter wereld, koopt voor 9,6 miljard dollar de Amerikaanse computerfabrikant Digital Equipment Corporation. De overname is de grootste ooit in de computerbranche.

Dat hebben beide bedrijven gisteren bekendgemaakt. “We zijn met deze transactie het tweede computerbedrijf ter wereld geworden”, aldus de Duitse topman E. Pfeiffer gisteren.

De gezamenlijke omzet van beide ondernemingen over het afgelopen jaar bedraagt 37,5 miljard dollar. Compaq versterkt via deze overname zijn positie op de markt voor servers, sterke computers die het hart vormen van een netwerk. Aan een server zijn andere, lichtere computers gekoppeld.

Dankzij de overname verkrijgt Compaq, al sinds enige tijd toonaangevend in de pc-industrie, een sterke positie in vrijwel alle denkbare soorten computers, van laptops en zakcomputers tot zeer zware systemen waarop het betalingsverkeer of telecommunicatiebedrijven draaien. Een sterke positie in het marktsegment voor de zeer zware en betrouwbare systemen verwierf Compaq al afgelopen zomer met de overname, voor drie miljard dollar, van Tandem.

Compaq kondigde enige tijd geleden aan voor het einde van deze eeuw tot de topdrie van de wereld te willen behoren. “We zijn er”, aldus Pfeiffer gisteren. “En ruim voor op schema.” Naast Digital werd ook Unisys door de financiële wereld als mogelijke prooi voor Compaq gezien.

Ter financiering van de overname zal Compaq 150 miljoen aandelen uitgeven. Daarbovenop betaalt het concern voor Digital 4,8 miljard dollar in contanten. Beleggers ontvangen voor elk aandeel Digital 30 dollar en 0,945 aandelen Compaq. Het aandeel van Digital steeg gisteren met 10 dollar in koers tot 55,44 dollar. Het aandeel Compaq werd na het bekend worden van het akkoord druk verhandeld. Het fonds sloot bijna 3 dollar lager, op 28,94 dollar.

Digital wordt een dochteronderneming van Compaq. Het bedrijf zal zijn naam behouden en de huidige topman R. Palmer zal aan het bedrijf verbonden blijven.

Twee weken geleden vertrokken bij Compaq voor de derde keer in anderhalf jaar belangrijke marketingmanagers, zoals James Schraith en de Nederlander Roel Pieper. De laatste onderhandelt momenteel met Philipsvoorzitter Boonstra over een functie in de raad van bestuur, maar hij is ook benaderd door het Amerikaanse computerconcern Apple.

De overeenkomst tussen Compaq en Digital moet in het tweede kwartaal van dit jaar worden afgerond. Ze moet worden goedgekeurd door de aandeelhouders van Digital en Amerikaanse toezichthouders.