Prominente pc-bouwer

ROTTERDAM, 27 JAN. Toen Compaq twee jaar geleden de nieuwe strategie onthulde, konden heel wat analisten een meewarige glimlach nauwelijks onderdrukken. Oké, het in 1982 opgerichte bedrijf had snel een prominente positie opgebouwd als producent van personal computers, maar het voornemen ook zwaardere computers te gaan produceren moest wel tot ongelukken leiden. Waren de verliezen bij IBM, Tandem en Digital geen afschrikwekkende voorbeelden?

Compaq, dat in het afgelopen jaar met 19.000 werknemers een omzet behaalde van 24,6 miljard dollar (nettowinst 1,9 miljard), voelde zich als marktleider in de productie van personal computers juist uitermate geschikt om zich te mengen in de strijd om de zwaardere computer. “Nergens is de prijsdruk zo hoog en gaat de technologische vernieuwing zo snel als in de pc-industrie. Daarom kunnen wij ook in andere segmenten van de computerindustrie de strijd aan”, verklaarde Eckhard Pfeiffer in 1995. De lucratieve pc-industrie heeft Compaq zo sterk gemaakt dat het bedrijf concurrenten als Digital en Tandem gewoon kan overnemen. Ondanks deze twee overnames blijft Compaq nog ver uit de buurt van marktleider IBM, dat tweemaal zoveel omzet boekt.

Compaq, dat in Nederland aan 250 mensen werk biedt, verzorgt vanuit Gorinchem de Europees distributie. Samen met Tandem wordt in Nederland een omzet geboekt van 1,3 miljard gulden.